Crna kronika

KOMEMORACIJA: Milorad Dodik: Srbima se u II svjetskom ratu zbog naivnosti dogodio Jasenovac

'Pouka Drugog svjetskog rata jest da mirotvorni ustupci i slabost u odnosu na takve pojave vode genocidu.'

Piše: p/h

Vlasti srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini u nedjelju su u Donjoj Gradini organizirale posebno obilježavanje obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, rabeći pri tom znanstveno osporenu tvrdnju kako da je u tom ustaškom logoru ubijeno više od 700 tisuća ljudi.

"Srpski narod je narod mira koji je u Drugom svjetskom ratu bio naivan i dozvolio pokolj nad sobom u naivnom uvjerenju da se zločin tih razmjera ne može desiti"

Komemoraciji u Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save, gdje je bilo jedno od mjesta na kojima su ubijani logoraši iz Jasenovca, uz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te gotovo sve značajnije entitetske dužnosnike, nazočili su i predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetković te izraelski ministar turizma Stas Misezhnikov.

Dodik je u svom govoru u Donjoj Gradini potencirao tvrdnju da najodgovorniji za zločine u Jasenovcu nikada nisu odgovarali jer je režim u bivšoj Jugoslaviji, po njegovim tvrdnjama, "minimizirao žrtve i time suučestvovao u zločinu".

"Srpski narod je narod mira koji je u Drugom svjetskom ratu bio naivan i dozvolio pokolj nad sobom u naivnom uvjerenju da se zločin tih razmjera ne može desiti", izjavio je Dodik.

Izraelski ministar turizma Misezhnikov kazao je pak kako antisemitizam, totalitarizam, nasilje i teror nisu pojave koje su nestale, već ponovo predstavljaju prijeteći mač nad glavom slobodnog svijeta.

"Pouka Drugog svjetskog rata jest da mirotvorni ustupci i slabost u odnosu na takve pojave vode genocidu", kazao je Misezhnikov.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mirko Cvetković, GENOCID, DONJA GRADINA, JASENOVAC, MILORAD DODIK, Stas Misezhnikov