Svijet

UKRAJINA: Julija Timošenko štrajka glađu nakon što je udarena u ćeliji

'Prišli su mojem krevetu, umotali me u plahtu i počeli me vući iz kreveta, brutalno koristeći silu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru u Harkivu štrajkati glađu nakon što su je, kako je rekla, čuvari silom izvukli iz njezina zatvorskog kreveta i snažno je udarili u trbuh, rekao je novinarima u utorak njezin odvjetnik.

Uprava zatvora niječe njezine optužbe.

Glavna oponentica predsjedniku Viktoru Janukoviču, Timošenko je u zatvoru bog zloupotrebe položaja. Kazala je da je udarac u trbuh dobila u petak dok su je selili iz zatvora u državnu bolnicu u Harkivu, nakon što se žalila na bol u leđima.

"Prišli su mojem krevetu, umotali me u plahtu i počeli me vući iz kreveta, brutalno koristeći silu. Očajna i u bolovima, počela sam se braniti, no dobila sam snažan udarac šakom u trbuh. Činilo mi se da je riječ o posljednim trenucima mojeg života", stoji u priopćenju koje je novinarima pročitao njezin odvjetnik Serhij Vlašenko.

U priopćenju također stoji da su je napala trojica zatvorskih čuvara.

Pedesetjednogodišnja političarka prošle je godine osuđena zbog zloupotrebe položaja, a njezin je slučaj zategnuo odnose između Ukrajine i Zapada, koji slučaj smatraju politički motiviranim.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, Julija Timošenko, štrajk glađu