A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/anders-breivik-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Policija vjerovala da nakon Breivikove bombe slijede napadi na glavni grad | Politika+
Svijet

SUĐENJE: Policija vjerovala da nakon Breivikove bombe slijede napadi na glavni grad

'Jedno vrijeme doista smo vjerovali da imamo dvojicu počinitelja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kad je automobilom bombom Anders Behring Breivik lani raznio vladinu zgradu u središtu Osla i ubio osmero, a ranio najmanje 200 ljudi, norveška je policija je isprva mislila da je riječ o dvojici bombaša koji kane izvesti niz napada na glavni grad, rekao je u utorak načelnik policije na suđenju norveškom monstrumu u Oslu.

"Postojala je mogućnost da je podmetnuto još bomba i da je aktivno još napadača. Jedno vrijeme doista smo vjerovali da imamo dvojicu počinitelja."

No dok je ta zbunjenost trajala, Breivik već se vozio prema ljetnome kampu laburističke strane na otoku Utoeyi, 40 kilometara od Osla i ondje je poslije ubio još 69 ljudi.

"Postojala je mogućnost da je podmetnuto još bomba i da je aktivno još napadača", rekao je u načelnik policije Thor Langli u utorak, sedmoga dana suđenja antimuslimanskom fanatiku Breiviku, "Jedno vrijeme doista smo vjerovali da imamo dvojicu počinitelja".

Do utorka Breivik je bio glavni svjedok na suđenju, i hladnokrvno je, piše Reuters, opisivao kako je i zašto 22. srpnja 2011. ubio 77 ljudi. On odbacuje svoju kaznenu odgovornost i tvrdi da su mete bili "izdajice" čije navodno prihvaćanje multikulturalnosti i useljavanja otvara Europu sporome muslimanskom preuzimanju.

Breivik je pozorno slušao Langlijev opis eksplozije u Oslu i policijske reakcije. Langli je rekao da je vjerovao u dvojicu napadača jer je čuo različite opise muškarca koji se udaljio od eksplodiranoga automobila. Zaštitar koji je pregledao snimku sigurnosne kamere policiji je rekao da je muškarac bio tamnoput.

"Rekao je da nije Nordijac, a nije ni Afrikanac, nego nešto između", rekao je Langli.

Vatrogasac koji je vidio eksploziju s druge strane ceste rekao je Langliju da je muškarac bio svijetle puti. Breivik doista jest svijetle puti, a tada je nosio lažnu policijsku uniformu s tamnom kacigom i vizirom.

Za vrijeme početne zbunjenosti policija nije objavila opis počinitelja, ali mnogi komentatori odmah su pretpostavili da je napad djelo al-Kaide ili neke druge islamističke skupine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NORVEŠKA, OSLO, Anders Behring Breivik, TERORIZAM