A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/barack-obama-265.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Obljetnica pokolja Armenaca: Obama opet izbjegao riječ genocid | Politika+
Crna kronika

DIPLOMATSKI: Obljetnica pokolja Armenaca: Obama opet izbjegao riječ genocid

Razlog za pažljivo biranje riječi je Turska, ključni američki saveznik u bliskoistočnim poslovima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/USA Today

Četvrtu godinu zaredom američki predsjednik Barack Obama odbio je opisati smrt milijun i pol Armenaca 1915. kao "genocid", ponovo prekršivši obećanje iz predizborne kampanje 2008. godine, izvijestio je u utorak američki dnevnik "USA Today" u online izdanju.

U siječnju 2008., u pismu glasilu armenske dijaspore u SAD-u "Armenski Reporter", Obama je rekao da s "američkim Armencima, od kojih mnogi potječu od preživjelih iz genocida, dijeli načelnu privrženost obilježavanju i okončanju genocida"

"Poštujmo sjećanje na 1,5 milijuna Armenaca koji su brutalno masakrirani ili su marširali u svoju smrt u posljednjim danima Osmanskog carstva", rekao je Barack Obama u priopćenju koje je u utorak objavila Bijela kuća.

Razlog za pažljivo biranje riječi je Turska, ključni američki saveznik u bliskoistočnim poslovima, ističe USA Today. Turska, članica NATO-a, žestoko osporava optužbu za genocid, i upozorila je da će službeni američki koraci za uporabu tog termina ugroziti odnose Ankare i Washingtona.

Turski veleposlanik u Washingtonu Namik Tan oštro je kritizirao sličnu izjavu Obame 2011., opisujući je na Twitteru kao "netočnu, manjkavu i jednostranu".

TV mreža ABC News navodi u svom izvješću da je Obama koristio riječ "genocid" dok je bio senator iz Illinoisa i predsjednički kandidat demokrata.

U siječnju 2008., u pismu glasilu armenske dijaspore u SAD-u "Armenski Reporter", Obama je rekao da s "američkim Armencima, od kojih mnogi potječu od preživjelih iz genocida, dijeli načelnu privrženost obilježavanju i okončanju genocida", izvijestio je ABC News.

"To počinje s priznavanjem tragičnih slučajeva genocida u svjetskoj povijesti", naglasio je u pismu Obama. Armenski genocid jedan je od prvih modernih genocida, a u njemu je tijekom i po završetku I. svjetskog rata ubijeno od milijun do milijun i pol Armenaca u Osmanskom carstvu. Uz masovne pokolje, važan instrument genocida bili su deportacije i prisilni marševi dugi stotinama kilometara bez hrane i vode, koji su završavali u pustinjama današnje Sirije s ciljem da dovedu do smrti deportiranih. Početkom genocida smatra se 24. travnja 1915., kada su sultanove vlasti uhitile oko 250 intelektualaca i čelnika zajednice u Carigradu, današnjem Istanbulu, te krenule s progonom Armenaca iz njihovih domova.

Republika Turska, država nasljednica Osmanskog carstva, priznaje da su se u ratu desili spontani pokolji nad Armencima, ali negira da su bili toliko sustavni da bi se radilo o genocidu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

barack obama, genocid, armenski genocid, armenija, turska