Burze

PROMET: U FOKUSU: Azijske burze ojačale, euro iznad 1,32 dolara

Azijske ulagače ohrabrila je jučerašnja izjava predsjednika Feda Bena Bernankea da je središnja banka spremna za novu rundu kupnje državnih obveznica, ako to bude potrebno da bi se potaknuo rast gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zahvaljujući poruci američkog Feda da će poduzeti dodatne mjere za poticanje gospodarstva ako to bude potrebno, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, no ne tako snažno kao jučer na Wall Streetu i europskim tržištima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a na rubu pozitivnog i negativnog područja balansiraju i burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Šangaju te Singapuru.

Cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i na drugim azijskim tržištima porasle su, pak, između 0,3 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrila je jučerašnja izjava predsjednika Feda Bena Bernankea da je središnja banka spremna za novu rundu kupnje državnih obveznica, ako to bude potrebno da bi se potaknuo rast gospodarstva.

Pozitivno je na tržište utjecalo i priopćenje čelnika Feda, nakon njihove dvodnevne sjednice, u kojemu su blago povećali procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini. To ohrabruje zbog toga što je SAD najveće izvozno tržište azijskih kompanija.

No, cijene dionica na azijskim burzama ipak nisu porasle tako snažno kao jučer na Wall Streetu i europskim tržištima. Posljedica je to opreza azijskih ulagača zbog neizvjesnosti u vezi Kine i Europe.

„Glavni poticaji stižu s američkog tržišta, no Europa i Kina drže ključeve koji otvaraju prostor za daljnji rast cijena dionica. Od Kine se zasad ne očekuju poticajne monetarne mjere, dok dužnička kriza i slabljenje gospodarstva eurozone predstavljaju faktor nestabilnosti. Ne bi me iznenadilo da Europa ponovno poremeti zabavu“, kaže Miguel Audencial, trgovac u tvrtki CMC Markets.

Fedova poruka o mogućoj novoj rundi kvantitativnog popuštanja monetarne politike izazvala je na valutnim tržištima slabljenje dolara.

Jučer navečer tečaj eura dosegnuo je 1,3237 dolara, najvišu razinu u gotovo tri tjedna, dok se jutros kreće oko 1,3220 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je porasla s jučerašnjih 107,20 na 107,30 jena.

Američka je valuta, pak, oslabila prema japanskoj, pa je tečaj dolara skliznuo s 81,30 na 81,15 jena.

Nakon jučerašnjeg rasta za 57 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 15-ak centi, na otprilike 104 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

japan, juan, jen, burza, kina