A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/klinci_s_ribnjaka.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dječji zbor 'Klinci s Ribnjaka' večeras nastupa u Rimu | Politika+
Kultura

TURNEJA: Dječji zbor 'Klinci s Ribnjaka' večeras nastupa u Rimu

Na rimskoj će pozornici uz njih nastupiti i Davor Gobac, Ricardo Luque, Jacques Houdek, Ksenija Erker...

FOTO: klinfo.hr
Piše: PolitikaPlus

U sklopu turneje "Djeca Hrvatske djeci Europe" 2012., najpoznatiji i najnagrađivaniji hrvatski dječji zbor "Klinci s Ribnjaka" nastupit će večeras u dvorani "Petrassi" u Auditorium Parco della musica u Rimu.

Na rimskoj pozornici uz orkestar Alana Bjelinskog nastupit će i njihovi gosti i stalni suradnici - Davor Gobac, Ricardo Luque, Jacques Houdek, Ksenija Erker i Ex klinci s Ribnjaka, a koncert će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana te gradonačelnika obaju gradova, Milana Bandića i Gianni Alemanna.

Riječ je o jednom u nizu događaja što će se do ljeta održati u Rimu na temelju sporazuma o prijateljstvu i suradnji koji su potpisali gradonačelnici Bandić i Alemanno. Tijekom posjeta talijanskom glavnom gradu "Klinci s Ribnjaka" jučer su u Vatikanu bili i na audijenciji kod Svetoga Oca Benedikta XVI.

Dječji zbor "Klinci s Ribnjaka" djeluje već 27 godina, uz ideju vodilju da članovi zbora i njihovi slušatelji (ne nužno samo djeca već i odrasli) nauče što je dobra glazba. Predani rad njihove voditeljice prof. Nensi Atanasov Premelč i cijele plejade "klinaca" iz cijeloga Zagreba i okolice podigla je razinu dječje pjesme na zavidan nivo.

Do sada su objavili 33 diskografska izdanja, a u osamnaest godina diskografske nagrade "Porin" bili su nominirani sedamnaest puta. Od toga su dobili deset "Porina" u kategoriji za najbolji dječji album, što je ujedno i najveći broj "Porina" što ih je osvojio jedan izvođač u istoj kategoriji. Ove su godine nominirani u čak dvije kategorije – najbolji album za djecu i najbolji album božićne glazbe.

Epitet najnagrađivanijeg dječjeg zbora u Hrvatskoj stekli su zahvaljujući i brojnim nagradama koje su osvojili na većim festivalima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Uz to, održali su i velik broj samostalnih koncerata pred brojnim posjetiteljima kako u Zagrebu (KD Lisinski, Dom sportova, Cibona, HNK, Šalata, Dom HV ) tako i izvan Zagreba (Šibenik, Rijeka, Zadar, Varaždin, Split, Poreč, Koprivnica, Mostar, Austrija, Slovenija).

"Klinci" su poznati i po sudjelovanju u brojnim humanitarnim akcijama tijekom Domovinskog rata do danas (za pomoć djeci prognanika, dječjoj bolnici Srebrnjak, Klaićevoj, Petrovoj bolnici, pomoć djeci stradalih od tsunamija...) kao i po suradnji s mnogim našim eminentnim glazbenicima, poput Olivera, Nine Badrić, Vanne, Matije Dedića, Ivane Kindl, Gabi Novak, Ksenije Erker, Novih Fosila, Maje Vučić i dr.

Povodom 25 godina rada, 2010. izdali su cd/dvd pod nazivom "Četvrt stoljeća " za koji su 2011. godine nagrađeni desetim Porinom. To je snimka live koncerta održanog povodom njihova rođendana u sklopu ciklusa "U gostima kod Klinaca", a gostovali su orkestar Alana Bjelinskog , EX Klinci, Oliver Dragojević, Davor Gobac, Soulfingersi, Ricardo Luque, Los Caballerosi, Bruna D Souza te Plesna škola Spin.

Godine 2011. započeli su ciklus koncerata "Djeca Hrvatske djeci Europe" uz orkestar Alana Bjelinskog. Prvi takav koncert održan je u svibnju u Ljubljani pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Josipovića i predsjednika Tuerka, kao i svesrdnu pomoć gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rim, klinci s ribnjaka, zagreb