A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izlozba_dizajn.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Održava se izložba suvremenog hrvatskog dizajna u Bruxellesu | Politika+
Kultura

DESIGN FLANDERS: Održava se izložba suvremenog hrvatskog dizajna u Bruxellesu

Zamišljena je tako da pruži razmjerno širok i kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pod zajedničkim imenom Contemporary Croatian Design (Suvremeni hrvatski dizajn) se u Bruxellesu u galeriji Design Flanders otvaraju izložbe "In a Nutshell" i "Suvremeni hrvatski nakit".

Projekt "In a Nutshell" obuhvaća 120 radova devedesetak autora grafičkoga, produkt i modnoga dizajna, a zajednički su ga pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo - HDD i Ministarstvo kulture 2009. kako bi hrvatski suvremeni dizajn predstavili međunarodnoj publici.

Izložba je zamišljena tako da pruži razmjerno širok i kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.

Nakon zagrebačke premijere u ožujku, ovo je prvo međunarodno gostovanje izložbe "In a Nutshell" kojoj se ovom prigodom pridružuje izložba suvremenoga hrvatskog nakita.

Kustosica Koraljka Vlajo u katalogu je istaknula kako je "priča zvana 'In a Nutshell' skica za portret suvremenoga hrvatskog dizajna kroz specifičan dio hrvatske dizajnerske prakse". Riječ je, dodala je, o kratkoj i konciznoj priči, prikazu malog broja vrsnih dizajnerskih radova kojim se želi naznačiti trenutno najzanimljivije pojave na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.

Odabrani radovi ne dijele formalnu sličnost, nego ilustriraju suvremeni pluralizam pristupa dizajnu, a zajedničko im je to što dijele ključne suvremene dizajnerske preokupacije poput lokalne određenosti, istraživačkog rakursa, društvene angažiranosti. Iako su teme međunarodno relevantne - globalizacija, kolonijalizam, ljudska prava, etičnost proizvodnje, konzumerizam, one su u izloženim radovima često 'začinjene' domaćim začinima, stoji u katalogu.

Nakon Zagreba i Bruxellesa, gdje će biti otvorena do 29. svibnja, izložba se 'seli' u Helsinki gdje će od 6. do 16. rujna biti postavljena u sklopu izložbe "Everyday Discoveries", Suvilahti, u organizaciji Design Forum Finland.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, dizajn, izložba, bruxelles