Hrvatska

REAKCIJA: Bruxelles otvoreno prijeti Milanovićevoj vladi: Ako nas ne poslušate bit ćemo stroži!

Kritike službenom Zagrebu.

Piše: PolitikaPlus

Objavljivanje prvog izvješća o ispunjavanju hrvatskih obveza u tri poglavlja europske pravne stečevine u okviru pretpristupnog monitoringa - o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje - izazvalo je burne reakcije, prvenstveno kod premijera Zorana Milanovića, što se nije svidjelo službenom Bruxellesu koji je na nove reakcije te vrste spreman postrožiti politiku prema Hrvatskoj, doznaje HRT.

Za Europsku komisiju nisu sporni političari u upravljačkim tijelima državnih tvrtki već nepostojanje sustava zaštite koji jamči da to članstvo ne otvori prostor korupciji. I u tome se bitno razlikuje stanje u Hrvatskoj i u, primjerice, Njemačkoj

U zaključcima piše da je postignut velik napredak, ali zabrinutost izazivaju prvi koraci Vlade u sprečavanju sukoba interesa. Premijer Zoran Milanović je, komentirajući prigovor na imenovanje političara u nadzorne odbore, rekao da je odluka Vlade, kao odgovornog upravljača državnom imovinom, da se ni pod kojim uvjetima neće odreći obaveze prema biračima da u određenim okolnostima zadrži pravo da kao vlasnik angažira političare. Dodao je kako i niz europskih država radi isto.

U Bruxellesu tvrde da je uspoređivanje postavljanja hrvatskih ministara u nadzorni odbor Ine sa sličnom praksom u desetak članica Unije "pucanj u pogrešnu metu". I to zato što za Europsku komisiju nisu sporni političari u upravljačkim tijelima državnih tvrtki već nepostojanje sustava zaštite koji jamči da to članstvo ne otvori prostor korupciji. I u tome se bitno razlikuje stanje u Hrvatskoj i u, primjerice, Njemačkoj.

U Zagreb su nedavno poslane precizne zamjerke i pitanja vezana uz najavljene promjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ključ je u zahtjevu Europske komisije da nova Vlada napokon imenuje članove u Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. To je dio političkih obveza koje je Hrvatska preuzela kako bi završila pregovore u najzahtjevnijem poglavlju - o pravosuđu. Povjerenstvo bi bilo brana ponovnom otvaranju korupcijskih kanala u javnim tvrtkama.

 

>> Zoran Milanović: Ne odričemo se prava imenovanja političara u NO

 

Tu Bruxelles vidi korak unatrag nove vlade od atmosfere koja je uspostavljena s bivšom vladom u završnici priprema za potpisivanje Pristupnog ugovora. I to izaziva zabrinutost u Europskoj komisiji, ali za sada bez konkretnih posljedica po Hrvatsku i proces ratifikacije Pristupnog ugovora.

No ogluši li se Zagreb na to i na nekoliko ostalih upozorenja, cjelovitiji izvještaj koji će biti objavljen u listopadu, mogao bi biti kudikamo stroži.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruxelles, hrvatska, europska komisija, europska unija