A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/bljesak02.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srpski demokratski forum i Inicijativa mladih RH prijavili branitelje | Politika+
Crna kronika

BLJESAK: Srpski demokratski forum i Inicijativa mladih RH prijavili branitelje

Prijavu su podnijeli protiv osoba koje su kao zapovjednici specijalnih postrojba MUP-a počinili ratni zločin protiv pet stotina zarobljenika.

FOTO: mup.hr
Piše: PolitikaPlus

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske i Srpski demokratski forum (SDF) podnijeli su državnome odvjetništvu kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv 500-tinjak ratnih zarobljenika koji su nakon vojno-redarstvene akcije Bljeska odvedeni u Varaždin, gdje su, tvrdi se u prijavi, bili maltretirani, mučeni i premlaćivani.

Mario Mažić iz Inicijative mladih rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu da su glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, uz prijavu koja se temelji na svjedočenjima žrtava, predali i listu svjedoka i oštećenih u tom slučaju.

Prijavu su podnijeli protiv osoba koje su kao zapovjednici specijalnih postrojba MUP-a, Vojne policije i Hrvatske vojske, kršeći međunarodno pravo, zapovijedale ili znale da njihovi podređeni muče ratne zarobljenike na osobito okrutan i podmukao način te da s njima nečovječno postupaju i nanose im velike patnje te im ugrožavaju zdravlje batinama i verbalnim zastrašivanjem.

Inicijativa i SDF naveli su da su 4. svibnja 1995. hrvatske snage ušle su na područje tadašnje zaštićene zone UN-a u zapadnoj Slavoniji, u područje oko Pakraca, gdje su dan prije pripadnici vojske tzv. SAO Krajine po dogovoru predali oružje UN-ovim mirovnim snagama i čekali predaju hrvatskim snagama.

Hrvatske snage, tvrde u udrugama, nakon toga odvojile su žene i djecu i odvezle su više od 500 muškaraca autobusima u Varaždin pred sportsku dvoranu, gdje su ih natjerale da stoje na nogama s rukama na leđima.

Pošto su pripadnici hrvatskih snaga zarobljenike istuširali hladnom vodom, odveli su ih na ispitivanja na kojima su ih pripadnici policijskih i drugih snaga psihički maltretirali, mučili i tukli. Zarobljenici su zlostavljani kada pripadnici Crvenoga križa ne bi bili prisutni, a pošto su neko vrijeme proveli u Varaždinu, većina ih je odvedena u Bjelovar pred vojni sud, gdje su bili optuženi za oružanu pobunu, a zatim amnestirani i vraćeni u Pakrac, tvrde u udrugama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bljesak, inicijativa mladih, SDF