A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-567.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Sanader: Svjedočenje Davora Šterna je lažno i neistinito! | Politika+
Hrvatska

LJUTNJA: Ivo Sanader: Svjedočenje Davora Šterna je lažno i neistinito!

'Želi pokazati da je izmjenama međudioničkog ugovora hrvatska strana dovedena u poziciju da ne odlučuje ni o čemu u Ini.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Optuženi bivši premijer Ivo Sanader prigovorio je svjedočenju predsjednika nadzornog odbora Ine Davora Šterna koji je kazao da je izmjenama međudioničkog ugovora s MOL-om, koje je 2009. potpisala Sanaderova vlada, Hrvatska izgubila utjecaj u Ini te da bi godišnje trpila štetu i do milijardu i pol kuna da je iz te tvrtke izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

"Tim se iskazom želi pokazati da je izmjenama međudioničkog ugovora hrvatska strana dovedena u poziciju da ne odlučuje ni o čemu u Ini", kazao je Sanader nakon Šternova svjedočenja.

Sanader je Šterna pokušao diskreditirati pitanjima o "tajnim aneksima ugovora" o kupnji naftnog polja Bijele noći u Sibiru. Taj je posao sklopljen u vrijeme dok je Štern, tijekom devedesetih, bio generalni direktor Ine, a po Sanaderovim tvrdnjama tek su se prilikom njihove prodaje otkrili tajni dijelovi ugovora

Dodao je i da je izmišljotina da je Inin interni dokument Lista ovlaštenja za donošenje odluka (LODO), po kojemu su upravljačka prava prenesena na odbor izvršnih direktora i predsjednika uprave, izvedenica izmijenjenog međudioničkog ugovora. "To je suprotno činjeničnom stanju jer se LODO ne spominje nigdje u ugovoru", ustvrdio je optuženi bivši premijer.

Zaključio je i da Štern svjesno preskače činjenicu da MOL u Ini ima veći vlasnički udio od Republike Hrvatske.

Odgovarajući na pitanja bivšeg premijera, optuženog da je za 10 milijuna eura mita Inu prepusti strateškom partneru MOL-u, Štern je kazao kako mu nije poznato mišljenje vodećih svjetskih konzultantskih agencija da je nakon izdvajanja plinskog poslovanja država trebala trpiti gubitak samo u prvoj poslovnoj godini.

Štern je u svom svjedočenju, pak, kazao da je gubitak od milijardu do milijardu i pol kuna država trebala ostvarivati sve dok se cijene plina za domaćinstva i industriju ne izjednače s europskima.

Sanader je Šterna pokušao diskreditirati pitanjima o "tajnim aneksima ugovora" o kupnji naftnog polja Bijele noći u Sibiru. Taj je posao sklopljen u vrijeme dok je Štern, tijekom devedesetih, bio generalni direktor Ine, a po Sanaderovim tvrdnjama tek su se prilikom njihove prodaje otkrili tajni dijelovi ugovora.

"Aneksi nisu bili tajni nego javni. Kopije su pohranjene u Londonu i Zagrebu, a ja sam ih osobno odnio državnoj revizorici Šimi Krasić", kazao je Štern.

Odgovarajući na pitanja obrane Štern je potvrdio da je Ina i ranije imala gubitaka te da je modernizacija rafinerija "išla sporije" i prije nego što je MOL počeo zapostavljati modernizaciju hrvatske naftne kompanije.

Štern je, među ostalim, na pitanje tužiteljstva govorio i o ruskom naftnom magnatu Mihailu Gucarievu, vlasniku ruske naftne kompanije Russneft, koji bi po tvrdnjama Sanaderove obrane, trebao srušiti iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježića

Štern je, među ostalim, na pitanje tužiteljstva govorio i o ruskom naftnom magnatu Mihailu Gucarievu, vlasniku ruske naftne kompanije Russneft, koji bi po tvrdnjama Sanaderove obrane, trebao srušiti iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježića.

Štern je kazao da za Gucarieva zna kao vlasnika naftne tvrtke, ali da je siguran kako ne posluje na području Hrvatske i regije.

Guceriev je, po tvrdnjama obrane, mađarskim istražiteljima ispričao da pet milijuna eura na računu Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast nije polovina MOL-ovog mita namijenjenog Sanaderu, već novac koji je Russneft uplatio Ježiću.

Zagrebački Županijski sud zbog toga ga je odlučio pozvati kao svjedoka, no još nije poznato hoće li se Guceriev pojaviti na sudu ili će odbiti doći u Zagreb poput Imre Fazakasa, navodnog MOL-ovog pouzdanika, po tvrdnjama USKOK-a, ali i čovjeka koji je pred mađarskim istražiteljima potvrdio priču Gucarieva da je novac na računu Xenoplasta nije bio bio namijenjen Sanaderu nego Ježiću s kojim se upuštao u zajedničke poslovne pothvate u Omišlju.

Suđenje se nastavlja sutra, svjedočenjem bivšeg Sanaderovog glasnogovornika i suoptuženika u aferi Fimi media Ratka Mačeka. Nakon njega na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti Vesna Špoljarić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

xenoplast, fimi media, ivo sanader, voda