Hrvatska

MARKOV TRG: Djelatnici Vjesnika prosvjedovali, premijer Milanović se sakrio i pobjegao

Predstavnici zaposlenih službeno su zatražili sastanak s premijerom, a u vladi su potvrdili da je njihov zahtjev primljen.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tridesetak zaposlenika dnevnog lista "Vjesnik", koji već tjedan dana ne izlazi u tiskanom izdanju, okupilo se na Markovu trgu kako bi vladinim dužnosnicima podijelili naslovnicu te novine otisnutu posebno za njih, a na kojoj se podsjeća na predizborno obećanje iz Plana 21 o tome da će Vjesnik biti ozbiljan javni medij.

Govoreći o razlozima dolaska 'vjesnikovaca' na Markov trg članica Radničkog vijeća Marijana Matković je rekla kako su sve vlade u zadnjih 20 godina donosile odluku o budućnosti "Vjesnika".

"Bilo je vlada koje su postavljale glavne urednike i uprave zato da bi ukrale imovinu 'Vjesnika', a i onih koji su postavljali glavne urednike i uprave kako bi uređivački kontrolirali 'Vjesnik'. Sada smo došli razgovarati s ovom vladom i moliti da ne ugasi 'Vjesnik' i da nam pomognu kako bismo se izborili za kvalitetniju i ozbiljnu javnu novinu", rekla je Matković izrazivši uvjerenje kako redakcija za to ima snage.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je okupljenima da im on nije obećao nikakvog kupca.

"Nisam rekao da je on dobar kupac, nego sam rekao da postoji kupac koji se javio i da ćemo na vaš zahtjev raspisati javni natječaj i to smo i učinili", naglasio je dodavši kako su stavili sve uvjete koje je taj kupac prihvatio u svom pismu namjere.

"Vi niste bili s tim zadovoljni i tražili ste puno više od toga, tražili ste 60 mjeseci ili koliko već sigurnost zapošljavanja, no kupac ni te minimalne uvjete nije uspio ispuniti, a među njima ni ključan uvjet - garanciju banke", rekao je Čačić.

"Što god mislili o tom kupcu i koje bile njegove reference, ali ako taj kupac želi preuzeti tvrtku, zadržati ljude i platiti obveze, znate, mačka bila crna, žuta ili zelena, ako lovi miševe bila je dobrodošla, ali pokazalo se da se radi o puno priče, a malo realnosti", ustvrdio je.

Ministar financija Slavko Linić poručio je vjesnikovim djelatnicima kako smatra da su svoju budućnost potrošili jer su dopustili da im netko uzme ime, imovinu, tiskaru. "Ova edicija sama sebe financirat ne može", zaključio je Linić.

Ministar uprave Arsen Bauk izrazio je nadu da će odgovorni odgovarati. "Ljudi koji su bliže ovom resoru će nadam se poduzeti neke mjere", rekao je.

"Idemo razjasniti što je moguće i realno", rekao je potpredsjednik vlade Neven Mimica dodavši kako će on biti među onima koji će takav razgovor poduprijeti.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić koji je "vjesnikovcima" došao dati potporu, izjavio je kako mu se čini da je u slučaju Vjesnik na djelu filozofija profit-logike koja bi Hrvatsku trebala smrznuti od straha.

"Samo je profit postao kriterij ove zemlje i ne možemo vjerovati da na tako nešto pristaje socijaldemokratska stranka u Hrvatskoj", naglasio je Ribić dodavši kako je "Vjesnik" glasilo koje se u Hrvatskoj mora održati neovisno o kriteriju profita.

"Naravno da bi trebao biti što profitabilniji, ali to ne smije biti jedini kriterij, ako s druge strane postoji relevantna potreba da imamo informativno, profesionalno i analitičko glasilo", naglasio je dodavši kako u Hrvatskoj istina do građana ne dolazi jer su objekt manipulacije raznih žutih novina.

Premijeru Zoranu Milanoviću "vjesnikovci" nisu uspjeli uručiti naslovnicu lista kojom pozivaju na spas Vjesnika jer se ispred zgrade vlade pojavilo samo njegovo službeno vozilo, bez njega, što je popraćeno uzvicima okupljenih da je premijer pobjegao na stražnji ulaz i da nema hrabrosti pričati s njima.

Predstavnici zaposlenih službeno su zatražili sastanak s premijerom, a u vladi su potvrdili da je njihov zahtjev primljen.

"Narodne novine", vlasnik "Vjesnika" jučer su od vršitelja dužnosti direktora "Vjesnika" Roberta Mekinića zatražili pokretanje stečaja novine koja je izlazila 72 godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plan 21, vjesnik, markov trg