A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/DALMACIJAVINO_radnici.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prosvjedni prvosvibanjski krijes pred Dalmacijavinom | Politika+
Hrvatska

PRAZNIK RADA: Prosvjedni prvosvibanjski krijes pred Dalmacijavinom

'Ova vlast ide u smjeru da će uništiti ovu državu i pretvori je u spavaću sobu bogatog Zapada.'

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

U splitskoj trajektnoj luci ispred zgrade Dalmacijavina večeras je zapaljen prosvjedni "prvosvibanjski krijes" kojim su, uoči sutrašnjeg Međunarodnog praznika rada, nezadovoljstvo izrazili radnici tog i drugih dalmatinskih poduzeća zahvaćenih krizom i stečajnim postupcima u kojima mnogi ostaju bez posla.

"Ova vlast ide u smjeru da će uništiti ovu državu i pretvori je u spavaću sobu bogatog Zapada"

Paljenje prosvjednog "prvosvibanjskog krijesa" pred oko stotinjak nazočnih organizirala je Hrvatska udruga sindikata (HUS), a krijes od paleta iz Dalmacijavina zapalio je dragovoljac Domovinskog rata Jurica Žitko.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, obraćajući se nazočnima, istaknuo je da je tolerirajući kriminal i korupciju "naša država stvorila ozračje i uvjete u kojima se gospodarstvo svelo na uvoz, šverc i trgovinu". Još se ne vidi kraj kalvarije, jer novi porezi, nova poskupljenja i nova otpuštanja radnika dodatno će pogoršati socijalnu sliku Dalmacije i drugih krajeva Hrvatske, rekao je Matijašević.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević je istaknuo kako je nužno promijeniti stečajni zakon radi sprječavanja nestajanja tvrtki kroz stečajne postupke, a predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić smatra da će stečajevi pridonijeti da se "ugasi cijela Hrvatska".

"Ova vlast ide u smjeru da će uništiti ovu državu i pretvori je u spavaću sobu bogatog Zapada", kazao je.

On je zamjerio prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću na izjavi da se priča manje mobitelom kako bi se imalo novaca za struju, koja poskupljuje.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat je rekao da se u Hrvatskoj vodi medijski rat protiv radnika, proglašava ih se neradnicima i dijeli ih se, te ih se dovodi u situaciju da, kako je rekao, strahuju od svega.

Glavni povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić je ocijenio gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije kao "gospodarsko stanje elementarne nepogode".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ozren Matijašević, dalmacijavino, Vedran Dragičević