A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vojska-107.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Započelo obilježavanje Memorijala dvanaest redarstvenika | Politika+
Crna kronika

BOROVO SELO: Započelo obilježavanje Memorijala dvanaest redarstvenika

Na obljetnicu pogibije redarstvenika, 2. svibnja, vijence podno spomen obilježja u središtu Borova položit će brojna državna i druga izaslanstva.

Piše: PolitikaPlus/Hina
U Borovu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.), a ranjen je 21 policajac.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobovima dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, nedaleko od Vukovara, danas je počelo obilježavanje Memorijala dvanaest redarstvenika.

Na grobove dvanaestorice vinkovačkih policajaca, ubijenih iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, cvijeće su u mjestima u kojima su pokopani - Vinkovcima, Otoku, Županji, Ivankovu, Nuštru, Tovarniku i Jarmini, položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske.

U Borovu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.), a ranjen je 21 policajac.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je u najavi Memorijala dvanaest redarstvenika kako je za zločin počinjen 2. svibnja 1991. u Borovu tadašnje Vojno tužiteljstvo u Osijeku 1992. godine podiglo optužnicu protiv 51 osobe od kojih je deset proglašeno krivima u odsutnosti. Dosuđena im je kazna od dvadeset godina zatvora. Međutim, zbog primjene Zakon o općem oprostu iz 1996. godine, Županijski sud u Osijeku donio je 1998. godine rješenje o obustavi postupka izvršenja kazne protiv svih.

Policija navodi kako je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo novu istragu temeljem kaznene prijave Steve Culeja, brata ubijenog policajca Josipa Culeja, koji je podigao kaznenu prijavu protiv tridesetak osoba za teško ubojstvo. Istraga o ovom slučaju još uvijek traje.

U studenome 2010. godine policija je, u svezi počinjenog zločina u Borovu Selu, Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv pet osoba, radi osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Tom prigodom jedan od petero prijavljenih je uz kaznenu prijavu priveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru, dok su preostala četvorica nedostupna za tijela progona u Republici Hrvatskoj.

Na obljetnicu pogibije redarstvenika, 2. svibnja, vijence podno spomen obilježja u središtu Borova položit će brojna državna i druga izaslanstva. U Župnoj crkvi sv. Euzebije i Poliona u Vinkovcima bit će služena misa zadušnica, a na stadionu HNK "Cibalia" održat će se atletske utrke "Dvanaest redarstvenika".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojnici, smrt, borovo selo, domovinski rat, ratni zločini