A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/split.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

1. svibnja na Marjanu: Za građane grah, za Vladu žuti karton | Politika+
Hrvatska

PRAZNIK RADA: 1. svibnja na Marjanu: Za građane grah, za Vladu žuti karton

Voditelj splitskog područnog ureda SSSH-a Zoran Kačić upozorio je kako u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, kruži bauk otkaza radnih mjesta i likvidacija tvrtki.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na proslavi Međunarodnog praznika rada na splitskom Marjanu, sindikati su za građane pripremili 2000 porcija fažola, a za Vladu žuti karton uz najavu da će iduće godine za 1. svibnja Vlada dobiti crveni karton ne popravi li se teška gospodarska situacija.

Voditelj splitskog područnog ureda SSSH-a Zoran Kačić upozorio je kako u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, kruži bauk otkaza radnih mjesta i likvidacija tvrtki.

"Radnici su izvrgnuti ugnjetavanju, sve veći broj ih ne prima plaću niti im se uplaćuju doprinosi", rekao je Kačić.

Naglasio je kako mnoge tvrtke u Dalmaciji "prolaze patnju" te je u tom kontekstu spomenuo Dalmacijavino, Konstruktor, Brodosplit, Jadrankamen, Monter, Adriachem.

"Problem je što u Hrvatskoj ne postoji štrajkaška solidarnost s onim tvrkama koje su zapale u teško stanje", kazao je Kačić.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević je naglasio kako je potrebno žurno mijenjati zakon o stečajevima i na čelo posrnulih tvrtki dovesti stručne i sposobne ljude koji će nastaviti proizvodnju a ne likvidaciju poduzeća.

"Ne možemo dozvoliti provođenje stečajnih postupaka na način da se likvidiraju poduzeća jer u stečajnom je postupku niz tvrki koje imaju ugovorene poslove, ali ih se gura u stečaj umjesto da se u njima spašavaju radna mjesta što je mnogo jednostavnije nego otvarati nove tvornice", kazao je Dragičević. Dodao je kako Vlada ne treba zabijati glavu u pijesak u vezi s posrnulim tvrtkama.

Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić je istaknuo kako nas ne čini sretnim što 1. svibnja proslavljamo u ozračju u kojem mnoge velike tvrtke ne rade te su u stečaju ili pred stečajem.

"No bez obzira na teško stanje ne treba širiti defetizam, ali niti nerealna obećanja", dodao je Brčić.

Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković je izrazila nadu da će se 1. svibnja 2013. godine proslaviti u "boljem izdanju".

Splitska je Turistička zajednica danas na Marjanu, na kojem se okupilo više tisuća Splićana, organizirala cjelodnevni kulturno-zabavni program.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SPLIT, PRAZNIK RADA, MARJAN