A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-beuk-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Beuk u slučaju Fimi Media nagodio se na uvjetnih 11 mjeseci zatvora | Politika+
Hrvatska

'TEORETSKI MINIMALNA KAZNA': Darko Beuk u slučaju Fimi Media nagodio se na uvjetnih 11 mjeseci zatvora

Vjeruje da bi u Hrvatskim šumama opet mogao raditi na nekoj od odgovornih funkcija.

Piše: P/H

Bivši čelnik Hrvatskih šuma Darko Beuk, optužen u slučaju "Fimi media", danas se nagodio s tužiteljstvom te je nakon priznanja uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne ponovi kazneno djelo.

"Ovo je najbolje rješenje za mog klijenta, iako niti jedne lipe nije pribavio koristi niti mu se to stavljalo na teret. Činjenica je da je on pomogao da netko zaradi, a taj netko je bila Fimi media"

Izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda Beuk je kazao da je sretan što je sve završilo te da je cijeli slučaj bio propust koji "nije bio namjeran". Bio je to krivi korak u krivo vrijeme, prokomentirao je Beuk. Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da vjeruje da bi u Hrvatskim šumama opet mogao raditi na nekoj od odgovornih funkcija s obzirom da u tom poslu ima dugogodišnje iskustvo.

Njegov odvjetnik Mate Matić kazao je da je uvjetna kazna koja je izrečena Beuku "teoretski minimum" od kojega nije mogao manje dobiti, jer zakon za to nedjelo previđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

"Ovo je najbolje rješenje za mog klijenta, iako niti jedne lipe nije pribavio koristi niti mu se to stavljalo na teret. Činjenica je da je on pomogao da netko zaradi, a taj netko je bila Fimi media", kazao je Matić.

Dodao je da bi u slučaju da Beuk nije priznao nedjelo i nagodio se postupak trajao nekoliko godina.

"Ne kažem da nismo imali prostora za dokazivanje da u ponašanju mog branjenika postoje elementi koji isključuju njegovu kaznenu odgovornost, no, velik je to bio rizik", ustvrdio je Matić.

Beuka terete da je kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića angažirao tvrtku "Fimi media" za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna. U tužiteljstvu tvrde da je Beuk znao da se preko Fimi medije prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Optužnica protiv Beuka treća je koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtaka koje su na Sanaderov i Barišićev zahtjev poslovale s privatnom marketinškom tvrtkom Fimi medijom i preko nje izvlačile novac za HDZ-ov "crni fond".

Osim Beuka, za zloporabe položaja i ovlasti i izvlačenje novca radi financiranja tada vladajuće stranke optuženi su i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar, bivši čelnik Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar te bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Osim tih optužnica, još je jednu optužnicu podigao i USKOK, i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kojega se također tereti da je namještao poslova Fimi mediji kako bi izvukao novac za svoju stranku.

Optužbe koje im se stavljaju na teret "teške" su oko 20 milijuna kuna.

Prije njih u slučaju Fimi medije, najveće korupcijske afere, krajem prosinca prošle godine optuženi su HDZ, Sanader, Barišić, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček, vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak te dvoje njezinih suradnika Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić.

Papeš Lončar i Dimić su se nagodili s USKOK-om, a Sanaderu i ostalima se sudi od sredine travnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mate matić, ivo sanader, nagodba, fimi media, darko beuk