A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-116.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Glas Koncila: Vlada se mora distancirati od komunističkog pokreta i osuditi ga | Politika+
Hrvatska

CRKVA I POLITIKA: Glas Koncila: Vlada se mora distancirati od komunističkog pokreta i osuditi ga

'Koalicija lijevoga centra svoju vjerodostojnost može afirmirati isključivo stvarnim, a ne tek deklarativnim distanciranjem od komunizma.'

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: p/h


„Sprečavanje pune istine o krvavoj prošlosti komunističkoga režima, čak 21 godinu nakon povijesnoga poraza komunističkog režima, nije samo neostvarivi pokušaj zaustavljanja ili vraćanja unatrag kotača povijesti nego je produžavanje otvorenih rana i patnje te produbljivanje jaza u društvu i narodu. Tko god je spreman to činiti svome narodu i svome društvu, konkretnim ljudima, preočito se svrstava na stranu nečovječnosti“

Katolički tjednik Glas Koncila u novom broju piše da bi se u Hrvatskoj počela promicati i odlučnije izgrađivati stvarna demokracija, nužno je da vlasti hitno odbace sve brojne obmane u političkom, gospodarskom, kulturnom i općem društvenom životu, da odbace sve manipulacije poput izmišljanja i stvaranja neprijatelja te da stvore uvjete za stvarno demokratske izbore promjenom cjelokupnoga izbornoga zakonodavstva, uključujući i pravila za referendum.

U komentaru „Hoće li vlasti imati sluha?“ glavni urednik Ivan Miklenić osvrće se na međunarodni znanstveni skup „Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine“ koji su priredili Komisija HBK-a i BKBiH-a za hrvatski martirologij, Hrvatski institut za povijest i Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“. Pritom primjećuje da većem dijelu urednika u medijima u Hrvatskoj nije nimalo bilo zanimljivo niti važno da bi makar minimalno profesionalno informirali javnost što je rečeno ili što je zaključeno na tom skupu.

„Sprečavanje pune istine o krvavoj prošlosti komunističkoga režima, čak 21 godinu nakon povijesnoga poraza komunističkog režima, nije samo neostvarivi pokušaj zaustavljanja ili vraćanja unatrag kotača povijesti nego je produžavanje otvorenih rana i patnje te produbljivanje jaza u društvu i narodu. Tko god je spreman to činiti svome narodu i svome društvu, konkretnim ljudima, preočito se svrstava na stranu nečovječnosti“, tvrdi Miklenić.

Zahtjev političarima s toga skupa da odlučnije djeluju u osudi zločinačke komunističke ideologije te promiču demokraciju i slobodu svake osobe, Miklenić smatra posebno aktualnim i iznimno važnim u Hrvatskoj gdje je na vlasti koalicija s lijevim političkim predznakom.

Po njegovim riječima iznimna je demokratska odgovornost vlade lijevoga centra da se distancira od komunizma, da ga stvarno osudi, da odbaci sve njegove ciljeve, metode i ideološke zasade.

 

„Koalicija lijevoga centra svoju vjerodostojnost može afirmirati isključivo stvarnim, a ne tek deklarativnim distanciranjem od komunizma u mjeri kao što su od toga zločinačkog projekta distancirane suvremene zapadne političke demokratske stranke lijevoga predznaka“, stoji, uz ino, u komentaru Glasa Koncila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOMUNISTIČKI ZLOČINI, KOMUNIZAM, IVAN MIKLENIĆ, GLAS KONCILA