Hrvatska

KRITIKE: Udruge prozvale ministricu Milanku Opačić za rezanje sredstava

Mjesec dana prije projektne godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih umanjilo je za 60 posto predviđena sredstva za te programe, rekle su predstavnice udruga.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Mjesec dana prije projektne godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih umanjilo je za 60 posto predviđena sredstva za te programe, rekle su predstavnice udruga.

Udruge civilnog društva prozvale su danas ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da im je "odokativnom metodom" za 60 posto smanjila sredstva potrebna za programe pružanja usluga socijalno osjetljivim skupinama i upozorile da će zbog toga osobe s posebnim potrebama i siromašni ostati zakinuti u ostvarenju svojih temeljnih prava.

Predstavnice organizacija civilnog društva koje pružaju usluge socijalne skrbi posebno ranjivim skupinama društva, danas su na konferenciji za novinare podsjetile da su 2010. godine s ondašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi potpisale ugovor o trogodišnjoj potpori tada pozitivno ocijenjenih programa. Svake godine u svibnju, ako je godišnji izvještaj bio prihvaćen, podnosile su prijedlog proračuna za sljedeću godinu i sredstva su dogovorenim redom stizala na račune, no ove godine, mjesec dana prije projektne godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih umanjilo je za 60 posto predviđena sredstva za te programe, rekle su predstavnice udruga.

Predsjednica udruge Budi aktivna. Budi emancipiran (B.a.b.e.) Sanja Sarnavka istaknula je da je ova vlast pokazala bahatost, u ovom slučaju ministrica socijalne politike i mladih koja je, naglasila je, donijela odluku da se režu sredstva, a "prije nije imala potrebu pozvati udruge na razgovor i objasniti zašto se režu sredstva i proanalizirati što je pravi put i bez čega se ne može".

"Ministrica se opredijelila za znanstvenu metodu, a to je 'odokativna metoda' kojom je odlučila kako će se rezati i raspoređivati sredstva", rekla je Sarnavka.

Najavila je da će udruga B.a.b.e. obavijestiti o tome delegaciju Europske unije u Republici Hrvatskoj i sve države koje trebaju ratificirati sporazum s Hrvatskom jer, kako je istaknula, Hrvatska ima međunarodne obaveze.

Naglasila je kako je udruga B.a.B.e. u sklopu tog programa pružila besplatne pravne savjete za 1850 osoba.

Predsjednica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Put u bolji život" (PUŽ) Vesna Budak istaknula je kako će naprasnim ukidanjem sredstava izostati provedba programa kojim bi se trebali finalizirati ciljevi, te dodala kako se "izostankom konzultacija i priprema postavlja pitanje održivosti programa i društva".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sanja sarnavka, milanka opačić, civilne udruge