A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novinari_rat.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Amnesty International: Novinari diljem svijeta izloženi nasilju i ubojstvima | Politika+
Hrvatska

PRIOPĆENJE: Amnesty International: Novinari diljem svijeta izloženi nasilju i ubojstvima

U nekim je državama online kritiziranje vladajućih struktura toliko opasno da je 2011. bila najsmrtonosnija godina za online aktiviste.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novinari različitih medija diljem svijeta izloženi su uznemiravanju, napadima, nepravičnim uhićenjima, a neki su i ubijeni obavljajući svoj posao, priopćio je u povodu Svjetskog dana slobode medija Amnesty International (AI) Hrvatske uputivši i posebnu čestitku te izraze potpore i solidarnosti hrvatskim novinarima i građanima koji promiču slobodu govora i medija.

AI, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, u svom tradicionalnom izvješću o stanju medijskih sloboda u svijetu ove godine posebno ukazuje na represiju nad internetskim aktivistima i novinarima.

"U nekim je državama online kritiziranje vladajućih struktura toliko opasno da je, prema organizaciji Reporteri bez granica, 2011. bila najsmrtonosnija godina za online aktiviste", navodi se u priopćenju te organizacije sa sjedištem u Londonu.

"Državne vlasti napadaju online novinare i aktiviste jer su svjesne da ovi hrabri pojedinci mogu vrlo učinkovito koristiti internet za prozivanje vladajućih struktura. Moramo se oduprijeti svim nastojanjima vlada diljem svijeta da potkopaju slobodu izražavanja", izjavila je Widney Brown, direktorica za međunarodno pravo i politiku u AI-u.

U pregledu slobode medija po regijama, AI posebno upozorava da s 513 milijuna korisnika interneta u Kini, vlasti te zemlje nastoje strogo kontrolirati sve što se može pročitati ili reći online.

Snage sigurnosti redovito nadziru, ispituju i maltretiraju novinare koji pišu o pitanjima osjetljivima za vladu, a zabilježeni su i slučajevi nestanka novinara, piše u pregledu.

Kao neke od najopasnijih zemalja za sigurnost novinara ističu se Meksiko, Ruanda, Etiopija, Sudan, Somalija, Gambija, Pakistan i Filipini, navodi AI i upozorava da su novinari u tolikoj opasnosti da mnogi, u strahu za svoje živote, odlaze u egzil.

U dijelu izvješća posvećenom Europi, AI se bavi isključivo Rusijom i bivšim sovjetskim republikama uz ocjenu da su autokratski režimi učvrstili tijekom 2012. svoj ostanak na vlasti sprječavanjem protivljenja, ušutkavanjem kritika i gušenjem prosvjeda.

Hrvatska se u pregledu stanja slobode medija u svijetu ne spominje, a hrvatski ured AI-a u svojoj čestitki u povodu Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja posebno ističe ulogu novinara koji nepokolebljivo promiču medijske slobode u Hrvatskoj.

"Posebnu čestitku te izraze potpore i solidarnosti ovom prigodom želimo uputiti onim medijskim djelatnicama i djelatnicima u Hrvatskoj koji odlučno i nepokolebljivo promiču slobodu govora i medija u zemlji, često stavljajući javni interes ispred vlastitoga", navodi AI.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinari, AI, nasilje