A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/evo-morales-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Španjolska kritizira bolivijsku nacionalizaciju energetske kompanije | Politika+
Energetika

POČETAK LAVINE?: Španjolska kritizira bolivijsku nacionalizaciju energetske kompanije

Bolivijski predsjednik Evo Morales obrazložio je nacionalizaciju TDE-a tvrdnjom o nedostatnim ulaganjima u Boliviju.

FOTO: Evo Morales
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Španjolska je u srijedu upozorila Boliviju da će nacionalizacija lokalne podružnice španjolske kompanije Red Electrica u čijem je vlasništvu većina bolivijske mreže za distribuciju električne energije naštetiti ugledu te latinskoameričke zemlje među međunarodnim investitorima.

"Španjolskoj vladi ne sviđaju se takve odluke jer smatramo da je ključno da se sačuva pravna sigurnost u ulagačkom procesu u zemljama poput Bolivije", kazao je španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos u Bruxellesu gdje bi se trebao sastati s kolegama iz zemalja Europske unije.

Lokalna podružnica španjolske Red Electrice TDE upravlja s 1.900 kilmetara energodistribucijske mreže u Boliviji. U neizravnom je vlasništvu španjolske tvrtke 99,89 posto TDE-a koji je u prošloj godini ostvario neto dobit od 12,5 milijuna eura.

Bolivijski predsjednik Evo Morales obrazložio je nacionalizaciju TDE-a tvrdnjom o nedostatnim ulaganjima u Boliviju. Glasnogovornik španjolske Red Electrice Antonio Prada odbacio je takve tvrdnje, istaknuvši da je kompanija uložila "iznos potreban za održavanje i podizanje standarda kvalitete“ bolivijske mreže za distribuciju električne energije.

Nacionalizacija nije mogla doći u gore vrijeme za španjolsku vladu, koja je vlasnik 20 posto kompanije Red Electrica, budući da je suočena s recesijom, velikom nezaposlenošću i strahovanjem ulagača da će Madridu trebati međunarodna pomoć.

Španjolski ministar gospodarstva istaknuo je da će vlada voditi računa o tome da Bolivija plati fer cijenu za izvlašteno poduzeće.

Dodao je ipak kako ne postoji veza između tog slučaja koji uključuje kompaniju Red Electrica Corporacion i argentinskog procesa nacionalizacije kompanije YPF, podružnice španjolskog energetskog diva Repsol.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Evo Morales, nacionalizacija, bolivija, red electrica, TDE, YPF, Repsol