Hrvatska

REZOVI: Zoran Milanović na vlasti kontrira Zoranu Milanoviću iz oporbe: Nakon 31. srpnja mijenja se ZOR!

Premijer je kao oporbenjak bio uz sindikate i radnička prava nazivao svetinjom.

Piše: Vanja Deželić

Premijer Zoran Milanović najavio je u intervjuu tjedna za Hrvatsku radio televiziju ukidanje odredbe o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora. To je učinio i ministar financija Slavko Linić danas na Hrvatskom radiju, što znači da se ova odluka koja je prošloj Vladi na vrat postavila peticiju sa 717 tisuća potpisa građana koji su joj se protivili.

- Dakle, ide se vjerojatno nakon 31. srpnja u ukidanje te odredbe kreće u ukidanje te odredbe, to je nešto oko čega u Hrvatskoj nitko nije radio nikakvo pitanje. Mislim, alternativa je raspad cijelog sustava. U državama oko nas, manje-više u svima se ukidaju kolektivni ugovori. Smanjuju se socijalna prava, ako gledate s te strane, mi u Hrvatskoj nismo napravili ništa - rekao je Milanović u Dnevniku HTV-a.

MILANOVIĆ: Mislim, alternativa je raspad cijelog sustava. U državama oko nas, manje-više u svima se ukidaju kolektivni ugovori. Smanjuju se socijalna prava

Sindikalisti su na nogama. Upozoravaju da će itekako znati uzvratiti. Hoće li uslijediti veliki prosvjedi ili nova peticija kojom se poziva na referendum ostaje za vidjeti. No definitivno ćemo znati što slijedi nakon 31. srpnja.

Teret krize snosit će i javna uprava, najavio je za Hrvatski radio ministar financija Slavko Linić. Do sada to nije bio slučaj jer su radnike u javnom sektoru štitili kolektivni ugovori, koji se, kad im istekne rok, automatski produljuju sve dok se ne potpišu novi.

- Plaće su prevelike ako ih uspoređujemo s ostalima koji rade u privatnom sektoru i to je nešto što smatram da bi trebalo promijeniti. To je ono što će umnogome i nas posvađati s čelnicima sindikata, ali do kraja godine i taj dio ćemo promijeniti - izjavio je ministar financija.

Nije na odmet naglasiti da je upravo premijer Milanović potpisao peticiju protiv promjene ZOR-a i naglasio da je zaštita radničkih prava svetinja. Dodali bismo da je očito svetinja dok se o njoj priča u oporbi...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, zoran milanović, ZOR