Hrvatska

KRITIKE ZASTUPNIKA: RASPRAVA Zbog Jadrankamena HDZ traži dolazak premijera u Sabor!

Tko je intervenciju odobrio, koga policija štiti, upitao je Lesar i zatražio da odgovor ponudi ministar Ostojić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U nastavku saborske sjednice HDZ je danas zatražio da u Hrvatski sabor dođe premijer Zoran Milanović te izvijesti kako Vlada kani rješavati probleme u Jadrankamenu, ali i u drugim tvrtkama u kojima radnici gube posao, dok su Hrvatski laburisti u Sabor pozvali ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kako bi objasnio po čijem nalogu i zašto policija uhićuje radnike Jadrankamena.

 

>> Tonči Drpić: Vlast šalje policiju na radnike Jadrankamena, a ne na one koji su nas uništili!

 

"I u ovom, kao i u slučaju Biokalnik, Dioki, Đakovština, KIO Orahovica, Adriakem, priča se ponavlja. Godinu i pol dvije se krade, imovina rasprodaje, tržište uništava, radnici proglašavaju viškom i na kraju dolazi stečajni postupak. Banke koje su u dogove stavile ta poduzeća kao lešinari čekaju na naplatu iako su znali da novac za te kredite idu za sumnjive projekte", poručio je Lesar.

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a ocijenila da je Vlada odgovorna za stanje u Jadrankamenu jer, kako je rekla, ne pokazuje nikakvo zanimanje za socijalni dijalog, posebno s radnicima.

"Vlada je pokazala da ne želi razgovarati, da ne želi slušati, da ne želi čuti", poručila je, nužnim ocijenivši da premijer Milanović, kojega je pozvala da dođe u Sabor, osobno primi predstavnike radnika Jadrankamena te s njima otvori socijalni dijalog.

Potvrdu svojih tvrdnji da Vlada ne želi razgovarati s radnicima i rješavati njihove probleme Kosor vidi u tome da je povećala cijene struje i plina bez mišljenja Gospodarsko-socijalnog vijeća, odnosno u tripartitnom socijalnom dijalogu.

Usprotivila se jutrošnjoj intervenciji policije na radnike i sindikalce Jadrankamena u Pučišćima na Braču, napominjući da je bivša Vlada, kojoj je bila na čelu, probleme radnika rješavala upravo u otvorenom dijalogu, a ne policijom.

Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista zatražio da u Hrvatski sabor dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, i odgovori po čijem je nalogu i zašto interventna policija intervenirala na radnike u Pučišćima.

"Predstavnici sindikata i radničkog vijeća zatvoreni su u svoje kuće uz prijetnju, 20-tak radnika je uhićeno, a ostali još brane ulaz u tvornicu stečajnom upravitelju. Tko je intervenciju odobrio, koga policija štiti", upitao je Lesar i zatražio da odgovor ponudi ministar Ostojić.

Naglasio je da radnici Jadrankamena već godinu i pol dana upozoravaju i podnose dokaze o sumnjivom poslovanju u njihovoj tvrtki, da su obišli sve adrese za koje su smatrali da će spriječiti upropaštavanje Jadrankamena. No, istaknuo je, ni policija ni DORH nisu na to reagirali.

"I u ovom, kao i u slučaju Biokalnik, Dioki, Đakovština, KIO Orahovica, Adriakem, priča se ponavlja. Godinu i pol dvije se krade, imovina rasprodaje, tržište uništava, radnici proglašavaju viškom i na kraju dolazi stečajni postupak. Banke koje su u dogove stavile ta poduzeća kao lešinari čekaju na naplatu iako su znali da novac za te kredite idu za sumnjive projekte", poručio je Lesar.

Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio je kako današnji događaji u Pučišćima potvrđuju da se policija zloupotrebljava "u svrhu nečijih interesa", upitavši kako to da se nikome nije žurilo postupati po kaznenim prijavama koje su podnosili radnici Jadrankamena,

O tome kako intervenira hrvatska policija svjedoči - kako je rekao - i jučerašnje obilježavanje tragičnog pogubljenja hrvatskih redarstvenika u Borovu selu.

"Točno 100 metara od spomenika (ubijenih hrvatskim redarstvenicima) visila je zastava 'crven-plavi-bijeli' dok je hrvatska zastava bila smotana, a nitko od policije nije intervenirao ni jer je 300 metara dalje bio spomenik Vukašinu Šoškočaninu. To je kao kada bi Amerikanci podigli spomenik Osami bin Ladenu", poručio je Grubišić.

Kao i HDSSB-ov zastupnik, izastupnik IDS-a Damir Kajin IDS istaknuo je da su problemi u Jadrankamenu počeli još 90-ih, u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji.

"Narod kaže da je Bruno Orešar (vlasnik Jadrankamena) kao sparing partner prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana redovito gubio u tim teniskim mečevima i za to je gubljenje nagrađen Jadrankamenom i Uzorom", ustvrdio je Kajin.

Usprotivio se intervenciji policije na radnike u Pučišćima, ali i istaknuo da se hrvatski zakoni, pa i oni o stečaju, mora poštivati i provoditi, dodavši kako je Vladi stalo da kroz stečajni postupak spasi što veći broj radnih mjesta u Jadrankamenu.

Opovrgavajući optužbe kako se država nije angažirala da se riješi problem Jadrankamena, zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić je rekla da se razgovaralo i sa sindikatima i sa stečajnim upraviteljem, uz apel da stečajni upravitelj uđe i utvrdi stvarno stanje u tvrtki.

Svježi kapital neće ulaziti ne znajući hoće li ispadati kosti iz ormara i nove dubioze, kazala je je Turuna Đurić.

Po njezinom mišljenju, pokušava se stvoriti atmosfera kaosa i destabilizacije države. "Ova vlast želi samo spasiti što se spasiti može", dodala je.

Po riječima zastupnika SDP-a Igora Dragovana, problem Jadrankamena nije od jučer. "Na nama je da tražimo rješenja takvih situacija", rekao je podsjećajući na nedavnu priču oko DIOKI-ja.

Kada je riječ o Jadrankamenu odluke institucija se moraju provoditi, policija radi asistenciju stečajnom upravitelju da uđe u zgradu, kazao je Dragovan, dodavši da "policija radi svoj posao u okvirima zakonskih ovlasti".

Pozivao je sve da "skupe glave i pomognu riješiti probleme". Predsjednik Sabora Boris Šprem je predstavnicima klubova poručio kako će o događajima u Pučišćima ministra Ostojića moći pitati tijekom popodnevne rasprave o Izvješću o obavljanju policijskim poslova u 2011. godini. No, napomenuo je kako su takvi zahtjevi za dolaskom ministara ili premijera u Sabor "sve češće zahtjevi za ad hoc raspravom".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragutin lesar, hdz, jadrankamen, Sabor