Hrvatska

SABOR: Većina u Saboru odbila HDZ-ov zahtjev za smjenu ministra Željka Jovanovića

Povjerenje je izglasalo 80 zastupnika vladajuće koalicije, za iskazivanje nepovjerenja glasovalo je 24 zastupnika iz HDZ-a i HDSSB-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Jovanoviću potpisala su 33 zastupnika HDZ-a, koji ga smatraju nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti. Zamjeraju mu da ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja različitosti i uvažavanja, da je svojim izjavama u javnosti narušio dignitet Sabora i zastupnika, vrijeđao čelnike Hrvatskog nogometnog saveza, diskriminirao osobe s invaliditetom najavama iz njegova ministarstva da će paraolimpijci za osvojene zlatne olimpijske medalje dobili upola manje novca nego olimpijci.

Hrvatski sabor danas većinom glasova nije prihvatio zahtjev HDZ-a da parlament izglasa nepovjerenje ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

Povjerenje ministru Jovanoviću izglasalo je 80 zastupnika vladajuće koalicije, za iskazivanje nepovjerenja glasovalo je 24 zastupnika iz HDZ-a i HDSSB-a, a suzdržanima se izjasnilo šest zastupnika Hrvatskih laburista.

Zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Jovanoviću potpisala su 33 zastupnika HDZ-a, koji ga smatraju nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti.

Zamjeraju mu da ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja različitosti i uvažavanja, da je svojim izjavama u javnosti narušio dignitet Sabora i zastupnika, vrijeđao čelnike Hrvatskog nogometnog saveza, diskriminirao osobe s invaliditetom najavama iz njegova ministarstva da će paraolimpijci za osvojene zlatne olimpijske medalje dobili upola manje novca nego olimpijci.

HDZ predbacuje Jovanoviću i da je, iako se promovirao kao borac protiv korupcije i kriminala, prešutno gledao na Vladina imenovanja nepravomoćno osuđenih te pravomoćno optuženih kadrova, kao i da je nerealno planirao proračunska izdvajanja za svoje ministarstvo.

Banski dvori i vladajuća većina stali su, pak, u obranu ministra, dajući potporu njegovu radu, te ističući kako ne mogu prihvatiti da izgovorena riječ može biti razlog za bilo čiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja.

Zastupnici su izglasali Odluku o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u UN-ovoj mirovnoj misiji u Siriji. U Siriju bi se tijekom ove i iduće godine uputilo najviše do deset hrvatskih vojnika i časnika, i to u svojstvu promatrača te uz mogućnost rotacije.

Sabor je izmijenio Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, koji bi trebao poboljšati provođenje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj i pridonijeti uštedi energije.

Zakonskim izmjenama, koje su usklađene s propisima EU, jasnije se definiraju obveze Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje uključuju i financiranje mjera definiranih u Nacionalnom akcijskom planu i praćenje ostvarenih ušteda energije u projektima korisnika sredstava Fonda. Obveza Fonda je i surađivati s nadležnim ministarstvima u poticanju mjera energetske učinkovitosti.

Posebnim pravilnikom definira se jedinstvena metodologija provođenja energetskih pregleda te energetskog certificiranja zgrada, a sukladno direktivama EU provodit će se obvezna neovisna kontrola izvješća o energetskim pregledima i izdanih energetskih certifikata.

Zastupnici su podržali Izvješće ministra unutarnjih poslova u obavljanju policijskih poslova u 2011. godini, a njihovu je potporu dobilo i Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2010. godinu.

Bez potpore većine ostao je prijedlog Hrvatskih laburista da Sabor donese zaključaka o ograničenju korištenja sredstava u pravnim osobama od posebnog interesa za RH, lokalnu i regionalnu samoupravu i javnim ustanovama.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio sa 17 novih točaka, među kojima i Vladinim prijedlogom zakona o poticanju zapošljavanja, te zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan raspravom o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

glasovanje, željko jovanović, hdz, sabor