Crna kronika

OTVORENO PISMO: UBIUDR: Zašto nitko ne želi pomoći hrvatskom branitelju Veljku Mariću?

U priopćenju se navodi da Veljko Marić služi kaznu u Sremskoj Mitrovici te da ga jednom mjesečno posjećuje supruga s djecom kada mogu razgovarati jedan sat 'preko stakla', odnosno telefonom.

FOTO: braniteljski-portal.hr
Piše: PolitikaPlus

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke (UBIUDR) uputila je otvoreno pismo državnim tijelima Repulike Hrvataske s pitanjem "zašto nitko nije i ne želi pomoći Veljku Mariću hrvatskome branitelju - dragovoljcu iz Grubišnoga Polja, koji je na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora".

Ta braniteljska udruga priopćila je danas da je otvoreno pismo sa spomenutim pitanjem uputila Hrvatskome saboru, hrvatskoj Vladi, Državnome odvjetništvu, predsjedniku Republike i Ministarstvu branitelja.

U priopćenju se navodi da Veljko Marić služi kaznu u Sremskoj Mitrovici te da ga jednom mjesečno posjećuje supruga s djecom kada mogu razgovarati jedan sat 'preko stakla', odnosno telefonom.

Podsjeća se da je prošle godine uhićen vukovarski branitelj Tihomir Purda u Bosni i Hercegovini te da se tada 'digla' cijela Hrvatska i pomogla da se njegov slučaj povoljno riješi, dok, ističe UBIUDR, "za Veljka Marića svi šute, kao da je to neka druga priča".

Podsjećaju da je Veljko Marić uhićen prošle godine kao vozač na bugarsko-srpskoj granici, iako za njim nije bila raspisana tjeralica te da je po 'brzom postupku' uhićen i osuđen na drastičnu kaznu jer je, dodaje se, navodno krajem 1991. kao pripadnik 57. samostalnoga bataljuna ZNG-a prilikom 'čišćenja"' sela Rastovac ubio Srbina Petra Slijepčevića, a jedini svjedok da je Marić počinio to ubojstvo bila je Slijepčevićeva supruga koja nije došla svjedočiti u Beograd, već je u nekoliko različitih varijanti dala iskaz istražnim sucima u Bjelovaru , koji su to poslali za Marićem u Beograd.

Dakle, zaključuje UBIUDR, "prvo su Marića uhitili, a tek potom tražili i dobili dokumentaciju iz Hrvatske" .

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, UBIUDR, veljko marić