A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dinosauri-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dinosauri su ispuštali toliko vjetrova da su njima zagrijavali planet | Politika+
Znanost

TEORIJE: Dinosauri su ispuštali toliko vjetrova da su njima zagrijavali planet

Dinosauri biljojedi su, poput golemih krava, ispuštali metan kao nusproizvod probavnih procesa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Prema najnovijim podacima znanstvenika o klimatskim promjenama, količina "vjetrova" koju su ispuštali dinosari uvelike je pridonijela zagrijavanju planeta tijekom vrućeg i vlažnog mezozoika.

Danas su za ispuštanje metana odgovorne krave, ovce i drugi biljojedi kojima su za probavljanje hrane potrebni mikrobi koji proizvode metan.

Poput gigantskih dugovratih, pretpovijesnih krava, dinosauri sauropodi su tumarali planetom prije 150 milijuna godina, a znanstvenici su na temelju njihove veličine i brojnosti izračunali da su godišnje ispuštali 520 milijuna tona metana, piše u najnovijem broju časopisa Current Biology.

Metan je moćan plin koji uzrokuje učinak staklenika i 25 puta je jači od ugljičnog dioksida kada je u pitanju fenomen globalnog zatopljenja.

"Naši izračuni pokazuju da su ti dinosauri mogli proizvesti više metana od svih sadašnjih izvora zajedno, prirodnih i kao posljedica ljudskih aktivnosti", kazao je Dave Wilkinson sa sveučilišta John Moores.

Danas su za ispuštanje metana odgovorne krave, ovce i drugi biljojedi kojima su za probavljanje hrane potrebni mikrobi koji proizvode metan. Emisija metana uvelike je pala nakon početka industrijske revolucije prije 150 godina, ali se znatno povećala emisija ugljičnog dioksida, uglavnom zbog izgaranja fosilnih goriva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klimatske promjene, metan, dinosauri