Zagreb

POTPORA: Milan Bandić podupro udruge za zlostavljanje sa 740 tisuća kuna

'Grad svoja sredstva za pomoć udrugama, unatoč recesiji, neće smanjivati', naglasio je gradonačelnik.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je u prostorijama Gradske uprave Ugovor o financijskoj potpori za rad dvaju savjetovališta - skloništa za žene i njihovu djecu, žrtve nasilja u obitelji u iznosu od 560 tisuća kuna za udrugu "Ženska autonomna kuća" i 180 tisuća kuna za udrugu "Ženska pomoć sada".

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da Grad svoja sredstva za pomoć udrugama, unatoč recesiji, neće smanjivati te dodao da će, dok je on gradonačelnik, udruge i dalje podupirati, a zlostavljače pozvao da energiju ne troše na najslabijima.

Marijana Zrinka Jegrišnik iz udruge "Ženska pomoć sada" podsjetila je kako je ta udruga osnovana 1988., a u svojim programima ima sklonište za žene i djecu žrtve nasilja, SOS liniju - telefonska pomoć za žene žrtve nasilja te savjetovalište kojeg čine psihoterapeut, socijalna radnica, medicinske sestre i volonteri. Dodala je da udruga djeluje na tajnoj adresi u gradskome stanu, a od prije šest mjeseci u još jednom novom prostoru u gradu.

"Udrugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih, Zagrebačka županija i grad Zagreb, svatko s po trideset postotnim udjelom", rekla je Jegrišnik napomenuvši da trenutno jedino grad Zagreb i dalje osigurava sredstva dogovorena Ugovorom o financiranju iz 2009., dok su ih ostala dva sufinancijatora smanjila.

Ujedno je pozvala sve Zagrepčane na humanitarni koncert udruge "Ženska pomoć sada", koji će se održati 12. svibnja u dvorani "Zvonimir" Doma HV-a, gdje će nastupiti devet folklornih ansambala iz Zagreba i okolice.

Neva Tolle iz "Autonomne ženske kuće" naglasila je da svih sedam skloništa za žene u Hrvatskoj troše manje od devet milijuna kuna zajedničkih sredstava godišnje te pozvala državu i Zagrebačku županiju da slijede primjer Grada Zagreba.

"Pozivamo da se na zlostavljanim ženama i djeci, od kojih preko 70 posto boluje od PTSP-a, ne štedi", rekla je Tolle, dodavši da je kroz "Autonomnu žensku kuću" u zadnjih 20 godina prošlo preko 40 tisuća zlostavljanih žena i djece.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradonačelnik, milan bandić, zagreb