A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-pumpa-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte pale zbog povećane proizvodnje i straha od male potražnje | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte pale zbog povećane proizvodnje i straha od male potražnje

Saudijska Arabija proizvodi 10 milijuna barela dnevno, što je blizu najviše razine u nekoliko desetljeća.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Obnovljena zabrinutost za zdravlje eurozone vremenski se poklopila sa slabijim rastom u drugim zemljama i viješću i boljoj opskrbi naftom. Saudijska Arabija dnevno proizvodi velike količine nafte koju čak i skladišti, pa na tržištu ima dovoljno tog energenta"

Cijena barela sirove nafte spustila se u utorak na međunarodnim tržištima budući je gospodarsko usporavanje na obje strane Atlantika potpirilo strahovanja od smanjene potražnje u uvjetima obilne ponude na tržištima.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 1,05 dolara i njime se trgovalo po 112,11 dolara. Naknadno se stabilizirao na 112,25 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 1,23 dolara, na 96,71 dolar za barel, da bi se potom stabilizirao na 97 dolara.

Ministar nafte Saudijske Arabije Ali al-Naimi izjavio je u utorak da se u njegovoj zemlji proizvodi 10 milijuna barela dnevno, što je blizu najviše razine u nekoliko desetljeća. Ujedno namjeravaju uskladištiti 80 milijuna barela za slučaj poremećaja u opskrbi.

Izgledi za rast svjetskih gospodarstava oslabili su proteklih tjedana a aktualne političke promjene u eurozoni nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj i parlamentarnih izbora u Grčkoj, nakon kojih stranke ne uspijevaju sastaviti novu vlade, poljuljali su ionako krhke gospodarske izglede zadužene regije. Ujedno su razočaravajući podaci o američkom tržištu rada u travnju potpirili zabrinutost za rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka konstatira da su cijene nafte izložene pritisku i na strani ponude i na strani potražnje.

"Obnovljena zabrinutost za zdravlje eurozone vremenski se poklopila sa slabijim rastom u drugim zemljama i viješću i boljoj opskrbi naftom. Saudijska Arabija dnevno proizvodi velike količine nafte koju čak i skladišti, pa na tržištu ima dovoljno tog energenta", tumači Weinberg.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 110,12 dolara, što znači da je bila 2,11 dolara niža nego dan ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPEC, CIJENE NAFTE, NAFTA