A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/karel-erjavec-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Karl Erjavec: Odnosi s Hrvatskom još uvijek vrlo osjetljivi i krhki | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-SLOVENIJA: Karl Erjavec: Odnosi s Hrvatskom još uvijek vrlo osjetljivi i krhki

Ratifikacija hrvatskog sporazuma tek nakon dogovora o načinu rješavanja preostalih otvorenih pitanja s Hrvatskom, na sastanku vlada dviju država do kojega bi trebalo doći do sredine godine.

Piše: PolitikaPlus

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu u parlamentu da očekuje kako će s hrvatskom vladom uskoro doći do dogovora o rješenju preostalih otvorenih pitanja, nakon čega bi u Sloveniji krenuo postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom.

LJUBLJANSKA BANKA: "Očekujemo da će se to riješiti sukladno očekivanjima i obvezama koje je preuzela Hrvatska, panika s tim u vezi nije potrebna. Stajalište Slovenije je jasno, to je sukcesijsko pitanje"

Odgovarajući na pitanja zastupnika pred odborom za vanjske poslove, Erjavec je rekao da Slovenija još nije dobila odgovor hrvatske strane na svoje traženje objašnjenja o zaključku sa zatvorene sjednice hrvatske vlade od 19. prošlog mjeseca kojim su navodno podržane tužbe Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke, a vezano na problematiku hrvatskih deviznih štediša u toj banci.

"Očekujemo da će se to riješiti sukladno očekivanjima i obvezama koje je preuzela Hrvatska, panika s tim u vezi nije potrebna. Stajalište Slovenije je jasno, to je sukcesijsko pitanje", rekao je Erjavec članovima odbora.

Dodao je da se nada da će do dogovora o načinu rješavanja preostalih otvorenih pitanja s Hrvatskom doći na sastanku vlada dviju država do kojega bi trebalo doći do sredine godine.

Nakon toga Slovenija bi krenula i u postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, kazao je Erjavec, odgovarajući na pitanje jednog zastupnika oporbenih Socijalnih demokrata (SD) o tome zašto Janšina vlada prijedlog zakona o ratifikaciji tog međunarodnog sporazuma još nije dala u parlamentarnu proceduru, čime bi se potvrdili dobri odnosi s Hrvatskom nakon što su dvije države dogovorile da raniji granični prijepor riješe arbitražom.

Erjavec je u utorak navečer prilikom predavanja na tribini Društva za međunarodne odnose u Ljubljani ocijenio da su odnosi s Hrvatskom u vrijeme prijašnje vlade arbitražnim sporazumom znatno poboljšani, ali da su još uvijek vrlo "osjetljivi" i "krhki".

Kako su prenijeli slovenski mediji, Erjavec je na predavanju iznio mišljenje kako će o stajalištu hrvatske vlade prema problematici Ljubljanske banke i hrvatskih štediša, koji su u vrijeme bivše Jugoslavije u njoj imali devizne depozite, moći nešto više reći nakon očekivanog sastanka slovenskog premijera Janeza Janše i hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Slovenski mediji navode da bi se oni mogli neformalno susresti prilikom Milanovićeva dolaska u Maribor na komemoraciju na groblju Tezno sljedećeg utorka.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljanska banka, hrvatska-slovenija, pristupni sporazum, karl erjavec, sukcesija