A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/promet-130.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Istraživanje: Što je radno mjesto dalje, opasnije je po zdravlje | Politika+
Zdravlje

FAKTOR RIZIKA: Istraživanje: Što je radno mjesto dalje, opasnije je po zdravlje

'Duga putovanja do radnog mjesta uzimaju vrijeme za vježbanje i povezana su s povećanom tjelesnom težinom, slabijom kondicijom i povišenim krvnim tlakom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da duga putovanja do radnog mjesta uzimaju vrijeme za vježbanje i povezana su s povećanom tjelesnom težinom, slabijom kondicijom i povišenim krvnim tlakom, a to su sve snažni faktori koji najavljuju kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest i neke vrste karcinoma"

Što je veća udaljenost do radnog mjesta to je zdravlje ugroženije, a posebno u slučajevima kada do radnog mjesta treba putovati više od 16 kilometara, upozoravaju američki znanstvenici koji su utvrdili da s većom udaljenošću do radnog mjesta raste rizik od povećanja krvnog tlaka, tjelesne težine i opsega struka.

Znanstvenici s Washingtonova sveučilišta u St. Louisu u Missouriju pratili su više od 4300 osoba koje putuju na posao i utvrdili su da su ljudi koje su putovali više od 16 kilometara imali veće izglede razviti povišeni krvni tlak, a osobe koje su putovale više od 24 kilometara u jednom smjeru imale veće izglede biti pretile.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da duga putovanja do radnog mjesta uzimaju vrijeme za vježbanje i povezana su s povećanom tjelesnom težinom, slabijom kondicijom i povišenim krvnim tlakom, a to su sve snažni faktori koji najavljuju kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest i neke vrste karcinoma", kazala je voditeljica istraživanja Christine Hoehner koje je objavljeno u časopisu American Journal od Preventive Medicine.

Hoehner poručuje da oni koji se voze na posao jer stanuju daleko od radnog mjesta moraju pronaći način da uključe tjelesne aktivnosti u svoj dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVLJE