A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/Hercegovina-02.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Fotomonografija 'Hercegovina - zemlja svjetlosti' uvrštena među najbolje na svijetu! | Politika+
Kultura

PRIZNANJE: Fotomonografija 'Hercegovina - zemlja svjetlosti' uvrštena među najbolje na svijetu!

International Design Yearbook posvetio je dio fotomonografiji.

Piše: PolitikaPlus

Fotomonografija "Hercegovina – zemlja svjetlosti", koju je objavila zagrebačka nakladnička kuća Novelti Millenium, uvrštena je u čuveni International Design Yearbook 2011., dizajnerski godišnjak koji svake godine bira i predstavlja najljepše i dizajnerski najuspješnije knjige iz cijeloga svijeta.

 

Između nekoliko tisuća pristiglih prijedloga, vodeći svjetski stručnjaci uvrstili su nekoliko radova poznatog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića, uključujući i njegov dizajn Hercegovine.

Nedugo nakon izlaska, luksuznu fotomonografiju "Hercegovina – zemlja svjetlosti" počastio je i čuveni američki pisac i jedan od vodećih svjetskih eksperata za grafički dizajn i brendiranje David E. Carter, koji je objavio knjigu o najljepšim naslovnicama knjiga iz cijeloga svijeta, gdje je također Hercegovina pronašla svoje zasluženo mjesto.

Fotomonografija, koja od svoga izlaska privlači pohvale majstora zanata, djelo je vrhunskog tima, na čelu s trojicom vrsnih majstora promocije. Fotografije je snimio jedan od najboljih hrvatskih umjetničkih fotografa Splićanin Ivo Pervan, tekst o Hercegovini je napisao domaći stručnjak za identitet i imdiž dr. Božo Skoko, profesor na Sveučilištu u Zagrebu a sve skupa je dizajnirao Boris Ljubičić, svjetski priznati dizajner. Kažu kako su od prvoga dana stvarali djelo, koje će svijet ostaviti bez daha, jer Hercegovina to svojim potencijalima zaslužuje.

„Sama naslovnica i cijeli ovitak su pojmovno i vizualno nesvakidašnji... Kao što vidite na bijeloj podlozi je samo jedno veliko slovo bogato ispunjeno svime što Hercegovina ima, kolažno posloženo, red jednog pa red drugog. Pitate se koje je to slovo? To je ono slovo koje ne smetaju razna okretanja, prevrtanja, jer je uvijek čitko s koje god strane pogledaš, ili bolje reći kako ga god baciš uvijek se dočeka na noge.

Naravno to slovo je "H" - sa dvije okomice i spojnicom po sredini. Reklo bi se da ima lijevu i desnu stranu ili istočnu i zapadnu, baš kao prelijepa zeleno plava Neretva obalu. Neretva koju u Mostaru premošćuje čuveni most i radi onu spojnicu lijeve i desne, istočne i zapadne obale ali i Hercegovine. Hercegovine koja u svom imenu ima „story“ bolji od bilo kojeg scenarija: HERC, EGO i VINA. Zaista ona je srce (herc) i srcu draga, čak i više onima koji u nju prvi put dođu, od domaćih koji je svakako vole najviše.

 Vole ju jer je lijepa, ljudska ali i zbog ega ljudi sa kamena, koji su čvrsti u svojim uvjerenjima i ponosni na svoje ime, rod, domovinu i otadžbinu. Ova kraška i plodna zemlja je bogom dana za proizvodnju vina, da sad ne nabrajamo sorte kojih nigdje drugdje nema i koje su cijenje nadaleko. Riječi Hercegovina, Hercegovac, Hrvat i Hrvatska imaju isto inicijalno slovo, koje u slobodnom govoru znamo i preskočiti vjerojatno zbog ona tri samoglasnika "e" u nizu, pa se to pomalo i šaljivo može izgovoriti kao Ercegovina, Ercegovac, Rvat i Rvacka.

- Usamljeno, gordo, stabilno i bogato slikovno ispunjeno slovo "H" na ovitku je potvrda imena i identiteta prostora i naroda! Drago mi je što je mudar svijet to zamijetio, prepoznao, cijeni i konačno želi upoznati - istaknuo je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dizajnera, prigodom ovih svjetskih priznanja njegovom dizajnu Hercegovine Boris Ljubičić.

Prilika je to da se u cijelom svijetu čuje za Hercegovinu, koja odnedavno postaje pravi turistički hit i to ne više zahvaljujući samo Mostaru i Međugorju, već i drugim prednostima ove mediteranske regije. Zahvaljujući ovom projektu, Hercegovci odnedavno imaju izvrstan pisani spomenik, a sve brojniji posjetitelji i gosti najljepši mogući suvenir koji će ih trajno posjećati na ovaj čaroban kraj mistične svjetlosti.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

david e. carter, monografija, hercegovina