Zagreb

PERSPEKTIVA: Gradonačelnik Jastrebarskog: Mladi i nezaposleni su problem

'Dan Europe je prikladan trenutak da svi međusobno još više razgovaramo, učimo, educiramo se i izmijenjujemo iskustva o prilikama koje nudi Europska unija.'

Piše: PolitikaPlus

U dvorani Srednje škole Jastrebarsko obilježen Dan Europe predavanjem na temu "Perspektiva mladih u Europskoj uniji" koje je održao Daniel Mondekar, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije.

Na predavanju o prednostima i mogućnostima mladih koje nude zemlje Europske unije na kojem su sudjelovali učenici i profesori srednjih škola grada Jastrebarsko, gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović te Daniel Mondekar, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije i član Odbora za obrazovanje, znanosti i kulturu, jaskanski srednjoškolci mogli su doznati sve o pravnoj stečevini EU, što ih očekuje ulaskom u EU i informacije o ostalim manje poznatim detaljima o Europskoj uniji te što ona zapravo znači.

MIHAEL ZMAJLOVIĆ: Iako je Jastrebarsko grad s gotovo dvostruko nižom stopom nezaposlenosti nego što je u RH, udio mladih koji ne mogu pronaći posao prisutan je i kod nas

Tom prilikom predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar rekao je: "Perspektiva mladih je višestruko poboljšana ulaskom u Europsku uniju te je pred njima cjeloživotno obrazovanje, mogućnost studiranja u zemljama članicama EU, poticaji za samozapošljavanje, ali i konačno rješavanje važnog problema stambenog zbrinjavanja. Hrvatska pozicija je savršena upravo zbog svog položaja u regiji, kao što je slučaj i s Jaskom u Zagrebačkoj županiji, a o nama samima, ali i mladima koji predstavljaju hrvatsku budućnost ovisi koliko dobro ćemo iskoristiti sve prednosti koje nam se pružaju ulaskom u EU."

Budući da se predavanje na temu EU organiziralo na inicijativu grada Jastrebarsko, koji je u ožujku proglašen jednim od europskih gradova budućnosti Južne europe u uglednom časopisu Financial Times, gradonačelnik Mihael Zmajlović također je podijelio svoja razmišljanja s mladima.

 

- Vrlo je važno da mladi ljudi koji su na pragu punoljetnosti budu temeljito informirani o novim mogućnostima koje se pružaju ulaskom RH u Europsku uniju. Iako je Jastrebarsko grad s gotovo dvostruko nižom stopom nezaposlenosti nego što je u RH, udio mladih koji ne mogu pronaći posao prisutan je i kod nas. Iz tog razloga, htjeli smo našim učenicima iskomunicirati kako se pametno snaći u novim prilikama koje nas čekaju za nešto više od godinu dana. Dan Europe je prikladan trenutak da svi međusobno još više razgovaramo, učimo, educiramo se i izmijenjujemo iskustva o prilikama koje nudi Europska unija.

 

Nakon održanog predavanja, gradonačelnik Zmajlović i Daniel Mondekar obišli su jaskanski Perivoj u sklopu kojeg se sredstvima iz pretpristupnih fondova EU financira obnova Žitnice i dvorca Erdoedy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, jastrebarsko, daniel mondekar