A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/narancasto_zuto.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slika 'Narančasto, crveno, žuto' prodana za 86,9 milijuna dolara | Politika+
Kultura

MARK ROTHKO: Slika 'Narančasto, crveno, žuto' prodana za 86,9 milijuna dolara

Dosad je taj rekord držao "Triptih" Francisa Bacona iz 1976., prodan prije četiri godine za 86,3 milijuna dolara

Piše: PolitikaPlus

Slika "Narančasto, crveno, žuto" rusko-američkog slikara apstraktnog ekspresionizma Marka Rothka prodana je na dražbi u aukcijskoj kući Christie's u New Yorku za rekordnih 86,9 milijuna dolara (pola milijarde kuna), prenosi britanski BBC.

Rothkova slika iz 1961. tako je premašila umjetnikov raniji rekord od 72,8 milijuna dolara, postigavši najvišu cijenu na dražbi za neko djelo suvremene poslijeratne umjetnosti. Dosad je taj rekord držao "Triptih" Francisa Bacona iz 1976., prodan prije četiri godine za 86,3 milijuna dolara.

"Narančasto, crveno, žuto" dio je zbirke pasioniranog kolekcionara i humanitarca iz Philadelphije Davida Pincusa, preminulog u prosincu prošle godine.

Iz Christie'sa su priopćili kako je dražba, na kojoj su među ostalima bila ponuđena djela Gerharda Richtera, Jacksona Pollocka, Yvesa Kleina i Alexandera Caldera, premašila sve ranije rekorde te aukcijske kuće i, s realiziranih 388,5 milijuna dolara prodaje uključujući proviziju, dosegnula novi povijesni rekord za dražbu poslijeratne umjetnosti.

Na dražbi održanoj u utorak u New Yorku ponuđeno je bilo ukupno 59 djela, a čak je 14 umjetnika postiglo novu rekordnu cijenu za svoje radove, dok samo tri djela nisu pronašla kupca.

Među novim rekorderima je i Kleinov "FC1", prodan za 36,5 milijuna dolara. Riječ je o djelu nastalom kratko prije umjetnikove smrti 1962. godine.

"Number 28" Jacksona Pollocka iz 1951. postigao je cijenu od 23 milijuna dolara, dok je djelo bez naslova Willema de Kooninga iz 1980. prodano za 14,1 milijuna dolara.

Sezona prodaje suvremenih umjetnika nastavlja se danas, dražbom u newyorškoj aukcijskoj kući Sotheby's na kojoj će biti ponuđena slika "Sleeping girl" američkog pop umjetnika Roya Lichtensteina koja pripada seriji njegovih stripovima inspiriranih slika iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Procijenjena je na oko 40 milijuna dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

christie's, mark rothko, new york