Kultura

DESETLJEĆA: Posjetite nostalgičnu izložbu fotografija 'Novi Zagreb jučer i danas'

Kroz tridesetpetogodišnje iskustvo života u Novom Zagrebu ukazat će se na vrijednosti i nedostatke tog prostora.

Piše: PolitikaPlus

Izložba "Novi Zagreb jučer i danas", što se otvara 14. svibnja u Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb, kroz četrdesetak fotografija prikazat će koliko se taj dio grada promijenio u proteklih tridesetak godina, na koji ga je način zabilježila istaknuta fotografkinja Marija Braut dok je nastajao, a kako ga danas vidi njezin mlađi kolega Mario Rozić.

Novozagrebački Centar za kulturu tom će izložbom obilježiti 35 godina osnutka, a dio radova Marije Braut koji će se na njoj izložiti već su bili predstavljeni u Centru, i to na prvoj izložbi u tadašnjoj Galeriji Spektar prigodom njegova otvorenja 1977.

Ne želimo samo obilježiti osnutak Centra, nego i podsjetiti zašto je osnovan, preispitati aktualne kulturno-socijalne teme u Novom Zagrebu, arhitekturu, urbanizam, sve one probleme i propuste na koje treba upozoriti, rekla je voditeljica Galerije Anita Zlomislić.

Po njezinim riječima, kroz tridesetpetogodišnje iskustvo života u Novom Zagrebu ukazat će se na vrijednosti i nedostatke tog prostora, s pomoću isječaka prošlosti reflektirat će se nekadašnje društvo, a recentim fotografijama prikazati navike današnjih stanovnika te zagrebačke četvrti i osluhnuti njihove potrebe za buduće programske zadaće Centra.

Zlomislić ističe da su izloženi fotografski radovi analogni i izvedeni u crno-bijeloj tehnici čime ta galerija, napomenula je, poručuje kako i dalje cijeni 'metier' umjetničke fotografije i kako, iako je posvećena suvremenim temama, ne zaboravlja na značaj umjetničke naobrazbe, poznavanja medija i kvalitetnog ovladavanja medijem.

Izostanak razlike u samome mediju starih i novih fotografija, osim razlike između autora, dodatno će istaknuti razlike i sličnosti urbanoga krajolika nekoć i danas, ustvrdila je Zlomislić, dodavši da će se izložiti i ortofoto snimke Zagreba iz 1998. i 2009., kojima se evidentiraju ključne promjene tog okruženja u posljednja tri desetljeća.

Izložba će biti otvorena do 30. svibnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, novi zagreb, centar za kulturu