A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/borovo-selo-spomen-ploca-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Puhovski: Spomen ploča u Borovu Selu osuđuje srpske teroriste, a ne Srbe kao manjinu | Politika+
Crna kronika

VUKOVARSKI PRIJEPORI: Puhovski: Spomen ploča u Borovu Selu osuđuje srpske teroriste, a ne Srbe kao manjinu

Nema osnove za vrijeđanje, ali definicija 'srpski teroristi' je ipak kriva, smatra Puhovski.

Piše: Vanja Deželić

Nepoznati vandali oskvrnuli su spomenik dvanaestorici hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu, što je SDSS osudio na izvanrednoj sjednici i potom dodao "ali".

"To je vandalski čin pojedinaca, koji treba osuditi i niti jedan političar ne bi trebao opravdavati takav ili sličan čin. Također, nijedan pošten čovjek se ne bi trebao vrijeđati na lošu prošlost svoga naroda ili događaje koji su počinili pojedinci."

Smatraju da spomen ploča podno spomenika vrijeđa pripadnike srpske manjine i da kolektivizira krivnju, a sve zbog termina "srpski teroristi".

- Zasmetalo nas je i što je spomen ploča postavljena izvan službenoga protokola i u nazočnosti visokih državnih dužnosnika koji su se na taj način, stječe se dojam, suglasili s onim što piše na spomen ploči. A piše da su za taj čin odgovorni srpski teroristi - rekao je predsjednik Općinskog vijeća Borova Danko Nikolić iz SDSS-a na izvanrednoj sjednici.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo ne smatra da bi to ikoga trebalo vrijeđati ako je pošten.

- To je vandalski čin pojedinaca, koji treba osuditi i niti jedan političar ne bi trebao opravdavati takav ili sličan čin. Također, nijedan pošten čovjek se ne bi
trebao vrijeđati na lošu prošlost svoga naroda ili događaje koji su počinili pojedinci - rekao nam je Sabo.

"Opravdanja za vandalski čin ne smije biti, a što se napisa tiče, on spominje srpske teroriste, a ne Srbe, tako da ne može vrijeđati srpsku manjinu ni na koji način. No "teroristi" kao riječ jest kriva definicija tog događaja jer je u to vrijeme još postojala Jugoslavija."

On sam je heroj Domovinskog rata, prošao je sve u Vukovaru, zna iz prve ruke što se događalo i kako je to izgledalo te poput Udruge specijalne policije koja je postavila spomen ploču podno spomenika naziva teroristima one koji su ubili hrvatske redarstvenike.

- Ta spomen ploča ne osuđuje narod već taj teroristički čin i kao takva, ponavljam, ne bi trebala vrijeđati nikoga poštenog - naglasio je Sabo.

Da SDSS pretjeruje potvrdio nam je i profesor Žarko Puhovski, koji ne vidi osnove za vrijeđanje, ali smatra i da je definicija "srpski teroristi" kriva.

- Kao prvo, opravdanja za vandalski čin ne smije biti, a što se napisa tiče, on spominje srpske teroriste, a ne Srbe, tako da ne može vrijeđati srpsku manjinu ni na koji način. No "teroristi" kao riječ jest kriva definicija tog događaja jer je u to vrijeme još postojala Jugoslavija, odnosno JNA, a u njoj su bili tada još uvijek i Hrvati - kazao nam je Puhovski.

Naglasio je da ipak postoji jedan skandalozan dio vezan uz spomen ploču, koji svakako treba spomenuti kada se priča o ovoj temi.

- Skandalozno je da je jedan od onih koji je nosio spomen ploču izjavio da u Borovu i Vukovaru nazivi ulica ne bi smjeli biti na čiriličnom pismu, iako je to ustavno pravo i ne bi trebalo dolaziti u pitanje - tvrdi Puhovski.

 

>> SDSS: Osuđujemo vandalizam, ali srpsku zajednicu vrijeđa spomen ploča u Borovu

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, domovinski rat, borovo