A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-012.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijena nafte pala zbog usporavanja kineske industrijske proizvodnje | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijena nafte pala zbog usporavanja kineske industrijske proizvodnje

Na američkom tržištu cijena barela pala ja 1,04 dolara, na 96,04 dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene barela sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, pritisnute novim zabrinjavajućim podacima iz Kine o usporavanju industrijske proizvodnje. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 86 centi i njime se trgovalo po 111,87 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala ja 1,04 dolara, na 96,04 dolara.

"Vijesti iz JP Morgana sinoć su negativno utjecale na tržišta, a kineski su podaci dodatno produbili taj utjecaj"

Kineska industrijska proizvodnja u travnju je porasla najsporijim tempom u gotovo tri godine, koji zajedno s lošim trgovinskim podacima objavljenim u četvrtak potvrđuju da drugo po veličini svjetsko gopodarstvo i dalje usporava, nakon slabe izvedbe u prvom tromjesečju.

Tržišta su također pogođena i viješću o neočekivanom gubitku u visini dvije milijarde dolara Wall Streetova bankarskog diva JP Morgana, koji je uznemirio ulagače i odvratio ih od rizičnih imovine.

"Vijesti iz JP Morgana sinoć su negativno utjecale na tržišta, a kineski su podaci dodatno produbili taj utjecaj", kazao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Kineska potražnja za naftom pala je u travnju 0,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, spustivši se na najnižu razinu u šest mjeseci, izračunali su u Reutersu na temelju preliminarnih podataka kineske vlade. Riječ je o prvom padu potražnje na godišnjoj razini u zadnje tri godine, zbog smanjene prerade sirove nafte u rafinerijama povezane s redovitim radovima na održavanju.

Podaci ukazuju na moguće širenje utjecaja krize u eurozoni na Kinu.

Globalni rast potražnje u ovoj će godini ostati na prošlogodišnjoj razini, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u redovnom mjesečnom izvješću, povisivši procjenu za samo 20 tisuća barela dnevno, na ukupno 790 tisuća barela dnevno.

OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 110,16 dolara, što znači da je bila 31 cent viša nego dan ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

opec, nafta, olivier jakob, jp morgan