Hrvatska

PODBAČAJ: Pedesetak građana na prosvjedu 12M zatražili promjene

Prosvjedu se nije odazvalo sindikalno članstvo unatoč pozivu vodstva sindikalnih središnjica, koje su upozorile da su građani pod sve većim opterećenjem saniranja posljedica tuđih pogrešnih ekonomskih politika.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Kao dio globalnog pokreta protiv bezdušnog svjetskog poretka u kojem sva moć pripada uskom krugu najbogatijih, koordinacija 12M za Hrvatsku organizirala je danas na središnjem zagrebačkom trgu prosvjed s kojeg su aktivisti poručili da žele promjene te bolje i pravednije društvo.

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se tek pedesetak građana, nezadovoljnih društvenim uređenjem u kojem propadaju tvrtke i raste broj siromašnih dok se manjina sve više bogati.

Prosvjedu se nije odazvalo sindikalno članstvo unatoč pozivu vodstva sindikalnih središnjica, koje su upozorile da su građani pod sve većim opterećenjem saniranja posljedica tuđih pogrešnih ekonomskih politika.

"12. svibnja je prilika da svemu kažemo dosta", poručili su organizatori koji su se prosvjedom u Zagrebu pridružili globalnom otporu protiv sprege između politike i kriminala, banaka i korporacija.

Zorislav Antun Petrović iz udruge Transparency International Hrvatska rekao je kako nema razloga da jedan posto stanovništva korisiti 99 posto svjetskog bogatstva. Vjeruje da svaka zemlja može osigurati građanima da dobro žive ali ne na način da se to financira na uštrb budućih generacija.

Među govornicima je bila i bivša radnica propale zagrebačke tvrtke Kamensko koja je pozvala građane da se solidariziraju kako bi se spasilo što se još može. Spasimo Jadrankamen, ne smijemo izgubiti još i to, kazala je ta bivša radnica Kamenskog, ukazujući na primjere pljačke tijekom pretvorbe i privatizacije.

Jedan od aktivista iz Građanske akcije ustvrdio je da ne vidi razliku između robovlasništva i kapitalizma u kojem se ne poštuju radna i socijalna prava pa smatra da treba zagorčati život tajkunima.

Organizatori drže kako nije dovoljno da građani samo participiraju svake četiri godine u, kako kažu, "izbornoj šaradi političara čija je svrha održavanje iluzije predstavničke demokracije". Platforma 12M Ujedinjeni za globalne promjene zalaže se stoga za kolektivno djelovanje kako bi 99 posto čovječanstva počelo stvarati pravila.

Prosvjed Ujedinjeni za globalnu promjenu nastavak je globalnog prosvjeda od 15. listopada prošle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, prosvjed