A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kredit_card.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ovo je 'sedam smrtnih grijeha' koje ne smijete počiniti s vašom karticom | Politika+
Mojbiz

PAŽNJA: Ovo je 'sedam smrtnih grijeha' koje ne smijete počiniti s vašom karticom

Ne trošite do maksimuma, ne dižite novac unaprijed, provjeravajte račun...

Piše: PolitikaPlus

Kreditne kartica mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava. Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih "sedam smrtnih grijeha", financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna piše internetska stranica MSN Money.

Grijeh prvi: proždrljivost - trošenje na karticu do maksimuma

Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od šest tisuća dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mjesečne obroke, vjerojatno će završiti u dugu.

Grijeh drugi: oholost - zbog koje ne provjeravate kreditni status

Katkad se čini kako je sjajno što možete kreditnom karticom dignuti gotovinu, ali kamate su znatne. Zato je najbolje kreditnom se karticom služiti samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad 'sjedne'

Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se u statusu potkrade pogreška, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše internetska stranica MSN Money i preporučuje da ga barem jednom na godinu provjerite, ili uoči dizanja nekog velikog kredita, kako vas ništa ne bi iznenadilo.

Grijeh treći: bludnost - nude vam se, a vi ne birate

Sigurno jesu privlačne pogodnosti koje se nude s novom karticom, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem osobnom kartičnom arsenalu dodajte po jednu na godinu i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovito plaćati.

Grijeh četvrti: pohlepa - dizanje gotovine

Katkad se čini kako je sjajno što možete kreditnom karticom dignuti gotovinu, ali kamate su znatne. Zato je najbolje kreditnom se karticom služiti samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad 'sjedne'.

Grijeh peti: zavist - baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj

Loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili

Vaš prijatelj svjetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmjene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte zbog ljubomore uzeti tu karticu. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil, možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati.

Grijeh šesti: srditost - zbog gnjeva najednom režete sve kartice

Oni koji su se na 'plastiku' opekli, možda će i pasti u iskušenje da prerežu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnjev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utječe na vašu kreditnu sposobnost, osobito ako ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma.

Grijeh sedmi: lijenost - ne provjeravate mjesečne izvatke

Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je ne upotrebljavate prečesto. Ali loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prijevare, pa i krađa identitta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

american express, mastercard, maestro, visa, kreditna kartica