Hrvatska

IZLAGANJE: Zoran Milanović: Hrvatska je u sredini, ne zlatnoj već blago posrebrenoj

'Hrvatska treba izbjeći zamku srednjega dohotka u koju je desetljećima zapletena kako bi možda mogla postati zemlja visokoga dohotka.'

Piše: PolitikaPlus

Razgovori o Europskoj uniji (EU) uvijek su razgovori o Hrvatskoj i njezinu interesu te kako hrvatski interes transponirati u taj širi europski, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na forumu Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) pod nazivom "Razgovori o Europi" na kojemu je premijer Milanović bio prvi gost.

Tema o kojoj je govorio premijer bio je "Europska razvojna kriza i hrvatsko članstvo u EU: izazovi, šanse i rizici", a izazvala je veliku pozornost nastavnika i studenata te visoke privatne škole koji su Milanoviću postavili i više pitanja.

Rekavši da će svoje izlaganje usredotočiti na iznošenje teza, premijer Milanović je kao prvu tezu spomenuo da Hrvatska treba "izbjeći zamku srednjega dohotka u koju je desetljećima zapletena kako bi možda mogla postati zemlja visokoga dohotka".

Smatra da bi tu zamka Hrvatska mogla izbjeći jedino ako se počne raditi puno pametnije i ozbiljnije kako bismo zadržali postojeći standard i dohodak.

Milanović je ocijenio da se bogato društvo kojemu težimo neće moći ostvariti bez otvorenih i demokratskih političkih i gospodarskih institucija te inovativnoga pristupa privatnog sektora

Pri tomu, rekao je, treba razmišljati dugoročnije i raditi na temelju toga dugoročnijega promišljanja. S tim u vezi osvrnuo se i na sadašnju krizu u nekim zemljama EU-a rekavši kako je prije pet godina izgledalo kako nema velike razlike između zemalja EU-a. Ipak, da je netko to stanje ozbiljno analizirao vidio bi da postoji razlika između zemalja juga Europe koje pripadaju tzv. zemljama visokoga konteksta od zemalja sjevera Europe koje su zemlje tzv. niskog konteksta i funkcioniraju transparentnije.

Premijer 'vidi' Hrvatsku negdje u sredini koja, kako je rekao, "nije zlatna već blago posrebrena" i za koju ćemo morati puno raditi.

S tim u vezi ukazao je i na demografsku situaciju u Hrvatskoj gdje su stariji ljudi gotovo najbrojnija kategorija stanovništva, a "demografska dividenda" zabilježena je prije nekoliko desetljeća kada je najveći dio stanovništva bio u dobi od 30 do 55 godina. Istaknuo je da ne treba smetnuti s pameti da mirovine najvećim dijelom zarađuju oni koji rade .

Milanović je ocijenio da se bogato društvo kojemu težimo neće moći ostvariti bez otvorenih i demokratskih političkih i gospodarskih institucija te inovativnoga pristupa privatnog sektora.

Istaknuo je postoje modeli po kojima se to može postići te spomenuo primjer Finske, ali i ustvrdio da Hrvatska treba tražiti svoja rješenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, zoran milanović, europska unija