Crna kronika

AKCIJA: Pala banda od 18 lihvara. Opljačkali 200 ljudi na kreditima, uzeli im 15 milijuna kn!

Tereti ih se za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

Piše: PolitikaPlus

Osamnaest uhićenih osoba u sedam policijskih uprava, petnaest milijuna kuna protupravne imovinske koristi koja će im sada biti oduzeta, suradnja s policijama u Sloveniji i cijelim Interpolom - sažetak je velike USKOK-ove akcije protiv ilegalnih kreditora koji godinama djeluju na podučuju Hrvatske, donosi Jutarnji list.

Uhićenja su počela jučer, a danas će osumnjičenici biti privedeni pritvorskom nadzorniku. Tereti ih se za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

USKOK-ovi istražitelji mjesecima su prikupljali dokaze protiv osoba uključenih u organiziranu zločinačku mrežu kreditora čije je djelovanje rezultiralo lihvarskim kamatama.

Uz USKOK, u akciji je sudjelovala i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) jer postoji indicija da su se ilegalni kreditori koristili naprednim informatičkim sustavima kojima su olakšavali naplatu.

Akciju je USKOK jučer iznenada koordinirano proveo na područjima policijskih uprava u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Zagrebu, Sisku i Pazinu. Dosad je utvrđena protupravna imovinska korist vlasnika kreditnih zaduga i ureda u iznosu od petnaest milijuna kuna i oko 200 opljačkanih korisnika lihvarskih kredita, no do završetka cijele akcije očekuju se i višestruko veće brojke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lihvari, akcija, soa, uskok