Hrvatska

IZBORI: Karamarko novi predsjednik HDZ-a: Bit ćemo žestoka oporba, ali ćemo podržati Vladu ako bude radila dobre stvari!

Osvojio 971 glas delegata.

Piše: Ivan Klarić

Maratonski XV. Opći Sabor HDZ-a napokon je stigao svom kraju. U drugom krugu glasovanja za predsjednika stranke, nakon skoro 18 sati od početka Sabora, pobijedio je Tomislav Karamarko i tako postao 4. predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

 

U drugom krugu Karamarko je dobio potporu 970 delegata dok je njegov protukandidat Milan Kujundžić dobio 860 glasova.

 

- Rekao sam vam da vjerujem u ovaj dan i snagu. Danas ste to pokazali, pokazali ste da hoćete bolji i uspješniji HDZ. Hvala svima koji su glasovali za promjene u HDZ-u, čestitam svim pobjednicima. Hvala našim članovima koji žele vratiti HDZ na pobjedničke staze. Hvala i mojim protukandidatima koji su svojim kandidaturama doprinijeli demokraciji HDZ-a. Hvala dosadašnjem vodstvu i Jadranki Kosor. Od danas, zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji i pozivam vas sve da krenemo u bolju budućnost. Ali, mislim da trebamo uvesti kodeks ponašanja jer što sam ja doživio zadnjih dana je ispod svih kriterija. Hvala i medijima koji su nas pratili i otvorili nam prostor. Čak i kad su vaše kritike bile neutemeljene, davali ste nam podstrijek da bolje radimo, rekao je Karamarko i nastavio.

 

- Sada sam još uvjereniji da imamo najbolje ljude. Zajedno ćemo učiniti puno, a prije svega osigurati pobjedu na lokalnim i parlamentarnim izborima. Zato od sutra krećemo na posao. Pokrenut ćemo stranački život na svim razinama, jačati ćemo zajedništvo. Nužnost je uključivanje mladeži, ali i iseljenika jer su sudjelovali u izgradnji Hrvatske a onda smo ih zaboravili. Branitelji će također biti u središtu naše pozornosti, neće više nikada živjeti kao sumjivci i loši ljudi, kazao je Karamarko.

 

Maratonski XV. Opći Sabor HDZ-a napokon je stigao svom kraju. U drugom krugu glasovanja za predsjednika stranke, nakon skoro 18 sati od početka Sabora, pobijedio je Tomislav Karamarko i tako postao 4. predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. U drugom krugu Karamarko je dobio potporu 970 delegata dok je njegov protukandidat Milan Kujundžić dobio 860 glasova.

- Kreće novo doba HDZ-a. HDZ je pokazao želju za promjene, za povratak na pobjednički put. Europski pučani trebaju HDZ, a ja im poručujem da će u HDZ-u imati partnera s kojim će biti ponosan. Ljevici na vlasti poručujem kako je prošlo vrijeme komocije, neodgovornosti i omalovažavanja hrvatskih građana. Postajemo konačno prava oporba koja će oštro braniti hrvatske interese. Ali ćemo biti konstruktivni i podržat ćemo vas kad budete radili za dobrobit hrvatskih građana.

 

Ulazak Hrvatske u EU traži od nas da se pripremimo na nove okolnosti. Tražim od vas potporu za Novu hrvatsku neovisnost. Želim zajedno s vama stvoriti Hrvatsku kao zemlju blagostanja. Hrvatska ne smije trpjeti da s njom upravljaju oni koji je nikada nisu željeli. Preuzimam veliku odgovornost punog srca i pun domoljublja, kazao je na kraju novi predsjednik HDZ-a.

 

TIJEK DOGAĐAJA NA OPĆEM SABORU HDZ-A

 

04.37... nastavak Općeg Sabora HDZ-a. Tomislav Karamarko postao je novi predsjednik HDZ-a! Osvojio je ukupno 971 glas HDZ-ovih delegata. Milanu Kujundžiću pripalo je 860 glasova. Rezultati pete i posljednje biračke kutije: Karamarko 180, Kujundžić 144 glasa.

 

04.11 - Nakon četvrte od ukupno pet glasačkih kutija stanje je slijedeće: Karamarko 790 glasova, Kujundžić 716 glasova. Rezultati 4. kutije: Karamarko 195 glasova, Kujundžić 166.

 

03.35 - Nakon prebrojene i 3. kutije Karamarko je zadržao prednost: Karamarko sada ima 595 glasova, a Kujundžić 550.  Rezultati 3. kutije: Karamarko 224, Kujundžić  208.

 

03.19 - Na saboru je još  uvijek Darko Milinović, aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a. Rekao je kako želi čestitati pobjedniku i predati mu stranku jer je predsjednica otišla kući bez da je dala svoj glas u drugom krugu.

 

Ukupan rezultat nakon prebrojene dvije kutije glasačkih listića izaslanika: Karamarko 371 glas, Kujundžić 342 glasa

 

Rezultati druge kutije: Karamarko 183, Kujundžić 173

 

2.22 - Rezultati prve kutije 2. kruga: Karamarko 188,  Kujundžić 169.

 

02.20 - Prema novim informacijama, u predsjedništvo HDZ-a izabrani su Oleg Butković, Pero Čosić, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Gordan Jandroković, Franjo Lucić, Josipa Rimac, Željko Turk, Antun Vidaković i Ana Lovrin.

 

02.00 - Čini se da je glasovanje završilo, izaslanici masovno napuštaju dvoranu i odlaze kućama. Zasad nema sužbenih potvrda, ali je vrlo vjerojatno prebrojavanje glasova u tijeku.

 

0.35 - Objavljeni su i novoizabrani potpredsjednici stranke, to su: Božidar Kalmeta (najviše glasova), Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković. Svi su oni u kampanji davali podršku Tomislavu Karamarku. Kao što su se oprostili s Jadrankom kosor u vrhu stranke, izaslanici potporu nisu dali ni Vladimiru Šeksu, Andriji Hebrangu i Ivanu Jarnjaku.

 

00.08 - Na općem saboru HDZ-a u ponoć je počeo drugi krug glasovanja za predsjednika stranke u kojem će izaslanici birati između Tomislava Karamarka i Milana Kujundžića.

 

Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić su u prvom krugu izbora dobili najveći broj glasova izaslanika. Karamarko je dobio 848 glasova 2001 izaslanika sabora, a Milan Kujundžić 523 glasa. 

 

22.46 - Službeni rezultati izbora u HDZ-u: Karamarko 848, Kujundžić 523, Kosor 357, Milinović 169, Milošević 98 glasova. Glasanje u drugom krugu kreće tek u ponoć.

 

Glasalo je 2001 delegata. Bilo je 1995 važećih listića, 5 nevažećih, a 1 nije ubačen u kutiju.

 

Drugi krug glasanja kreće tek u ponoć! Objavu ove informacije HDZ-ovi delegati popratili su salvom zvižduka. Zvonko Milas ih je zamolio za strpljenje jer moraju isprintati nove listiće, a Ivan Jarnjak poručio: "Ako ste izdržali do sada, izdržat ćete još malo". 

 

Ukupni rezultati prvog kruga nakon prebrojanih svih pet glasačkih kutija za izbor novog predsjednika HDZ-a:

 

Karamarko 848, Kujundžić 527, Kosor 359 Milinović 164, Milošević 98.

 

Rezultati 5. kutije: Karmarko 174, Kujundžić 107, Kosor 66, Milinović 39, Milošević 17

 

Na pitanje novinarke HTV-a hoće li jedan s drugim moći surađivati Karamarko je rekao:

 

- Moramo naći načina kako ćemo surađvati dalje. Ljudi će se morati obračunati sa svojim taštinama i egoima - kaže.

 

- Naravno da mogu surađivati s njime, ali Tomo ima hipoteku Stipu Mesića i ne može biti vođa stranke - rekao je Kujundžić. 

 

Darko Milinović je priznao poraz rekavši kako mu je ovo prvi poraz.

 

- Priznajem poraz, nisam mu se nadao, rekao je vidno razočrani Milinović.

 

U kratkom razgovoru za PolitikuPlus Tomislav Karamarko kazao je da je uvjeren u pobjedu.

 

- Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima i uvjeren sam da ću pobijediti i postati novi predsjednik HDZ-a, rekao nam je Karamarko.

 

21.24 - Prema prvim neslužbenim rezultatima, odnosno informacijama koje dojavljuju prebrojavači iz Dvorane Lisinski, do sada su prebrojane četiri glasačke kutije.

 

Ukupno rezultati nakon četiri od pet glasačkih kutija: Karmarko 674, Kujundžić 420, Kosor 293, Milinović 125, Milošević 81.

 

Rezultati: 4. glasačke kutije: Karmarko 197, Kujundžić 125, Kosor 78, Milinović, 39, Karamarko 27.

 

21.09 - Ispred dvorane Lisinski došli su predstavnici Građanske akcije s transparentom na kojemu piše ''2.017 kandidata za Remetinec''

 

20.39 - Drago Prgomet osvojio je najviše glasova za funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a. Pobijedio je sa 15-ak glasova više od Ante Sanadera. 

 

20.36 - Glasovi treće kutije: Karamarko 173, Kujundžić 100, Kosor 53. Ukupno nakon prebrojene treće glasačke kutije:  Karamarko 477, Kujundžić 295, Kosor 215, Milinović 86, Milošević 54.

 

- Nakon druge prebrojane kutije za izbor zamjenika predsjednika HDZ-a vodi Drago Prgomet ispred Ante Sanadera 

 

20.03 - Nakon prebrojanih glasova iz dvije od ukupno pet glasačkih kutija, kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko dobio ih je 331. Na drugome je mjestu Milan Kujundžić sa 198, a na trećemu Jadranka Kosor sa 153 glasa, Milinović 22, a Milošević najmanje, 16 glasova.

 

A polako se pojavljuju i prvi, neslužbeni, rezultati izbora za šefa HDZ-a. Tako prema informaciji koju je, navodno, pustio netko od prebrojača glasova u Lisinskom, nakon 500 prebrojenih glasova vodi Karamarko s 40 posto glasova, zatim slijedi Milan Kujundžić pa Jadranka Kosor.

 

Prema informacijama s kojima raspolažemo, prvi rezultati izbora za šefa HDZ-a očekuju se između 21 i 22 sata s tim da je opcija kako ćemo rezultate dočekati oko 22 sata.

 

Nova stanka. Opći Sabor HDZ-a nastaviti će s radom u 20.30 kada bi trebali biti poznati rezultati prvog kruga glasovanja za predsjednika HDZ-a.

 

Birališta u Lisinskom su zatvorena u 18. sati!

 

Za govornicom je bio i povratnik u HDZ Drago Krpina:

 

- Sve sam svoje rekao na svim Saborima do onog 2004. godine u Rijeci. Tamo sam se pokušao kandidirati ali sam na jedan barbarski način spriječen. Deset je Sanader predložio, deset se biralo, tih deset je izabrano. Ne govorim ovo da bi se žalio, već da pokažem o kakvom se načinu nedemokratskog vodstva stranke radilo. Vas koji ste s tim čovjekom bili u vrhu stranke pitam: jeste li mu se suprostavili kad je radio akcijski plan za lov na hrvatske generale, jeste li mu se suprostavili kad se sklapala koalicija sa Stanimirovićem koji je ratovao protiv Hrvatske, ili kad je iz državnog proračuna financiran spomenik četničkom pokolju nad Hrvatima u Srbu?

 

Nisam to primjetio. HDZ je danas potreban Hrvatskoj kao i 90-te, možda i više. Tada smo znali tko nam je protivnik, a danas se sve radi u rukavicama, a o sudbini Hrvatske odlučuje se izvan Hrvatske. To se mora promijeniti. Vjerujem da će HDZ ponovno zauzeti vodeće mjesto u obrani hrvatske slobode i suverenosti, kazao je u svom emotivnom govoru Drago Krpina.

 

Tomislav Karamarko, ali i Darko Milinović izašli su iz dvorane, pretpostavlja se na ručak. Jedino je Jadranka Kosor još u Lisinskom. Istovremeno se u nastavku sjednice Sabora stranke u govorima izmjenjuju izaslanici koji uglavnom pozivaju na jedinstvo stranke bez obzira na to tko bude izabran.

 

Đuro Perica rekao je da se nada da će na nekom budućem saboru stranke netko pametniji napraviti nekakvo elektronsko glasovanje kako bi glasali malo pametnije i brže. Rekao je da se nada da će se svi nakon ovog sabora razići sa sviješću o zajedničkoj pripadnosti HDZ-u bez obzira tko će pobijediti. 

 

17.36 - Nakon govora Đurđice Sumrak, Šeks je pozvao izaslanike da se požure na glasovanje jer će birališta zatvoriti u 18 sati. Andrej Plenković je prvi koji se našao u dvorani i dobio riječ.

 

- HDZ ima dobru platformu i program koji su mu ostavili njegovi utemeljitelji, ali je imao problem u devijantnom ponašanju pojedinaca koji nas je doveo na grane na kojima smo se našli. HDZ ne smije otkliznuti na margine, mora ostati stožerna stranka. 

 

17.19 Nakon višesatne pauze nastavljen je 15. Opći sabor HDZ-a. U tijeku je rasprava o izvješću predsjednice stranke i Nadzornoga odbora

 

16.16 - Kako doznajemo od organizatora 15. Sabora HDZ-a dosad je glasovalo nešto više od polovice izaslanika, a procjenjuje se kako bi glasovanje moglo potrajati još sat do sat i pol vremena. Zadnja informacija je da će Sabor s radom nastaviti u 17 sati. 

 

Komentar govora kandidata za predsjednika HDZ-a:

 

Svi kandidati za predsjednika HDZ-a održali su žestoke govore. Tomislav Karamarko govorio je o vraćanju povjerenja u HDZ, ali i Hrvatsku. Ustvrdio je da će u novom HDZ-u biti mjesta za sve one koji žele raditi za dobrobit stranke i Hrvatske.

 

Jadranka Kosor se u svom govoru pozivala na ono što je učinila u mandatu predsjednice te stranke. Spominjala je borbu protiv korupcije, deblokadu i završetak pregovora s Europskom unijom. U svom govoru nije propustila kritizirati svog prethodnika Ivu Sanadera.


Milan Kujundžić je žestoko kritizirao aktualnu Vladu i stranke koje je čine. Pa je tako na početku govora spomenuo da se ne slaže kako je jedini HDZ u Hrvatskoj loš te se upitao što je s kriminalom u drugim strankama, primjerice HNS-u, SDP-u ili IDS-u. Treba također napomenuti da je Kujundžić izazvao najglasniji pljesak okupljenih.

 

Darko Milinović je također kritizirao aktualnu Vladu te je rekao kako će se već od ponedjeljka tresti koljena Vladi i Zoranu Milanoviću od jakog HDZ-a. Spomenuo je da je u HDZ-u potrebno zajedništvo, ekipa, a ne nikakav kult ličnosti.

 

Domagoj Milošević je kao i u kampanji govorio o gospodarskom programu i pokretanju Hrvatske. Kazao je da će on kao predsjednik HDZ-a i novi, budući premijer jamčiti blagostanje i dobar život.

 

Nakon što su svi kandidati za predsjednika HDZ-a održali govore, na redu je pauza od dva sata.

 

Sad je na redu Domagoj Ivan Milošević.

 

Stojim pred vama i tražim vašu potporu. Danas okrećemo novu stranicu. A sutra. dragi prijatelji, pred nama su veliki ciljevi i izazovi. Balkan i Jugoslavija su iza nas, a pred nama je Europa, zajednica stabilnih i dominantnih. Zato mora imati novo vodstvo koje će omogućiti i čuvati s ponosom uspomenu na prolivenu krv, čuvati nacionalne interese.
Sutra, moramo imati jasne odgovore na socijalnu i gospodarsku krizu.

 

Ustati protiv zakona koja donosi lijeva vlada i koji ugrožavaju naše tradicionalne vrijednosti. Sutra nas čeka obnavljanje koalicija s našim partnerima i već sutra je HDZ najpoželjniji koalicijski partner. Ako me izaberete, obećavam da će Hrvatska biti obnovljena i jaka, braniti svuda čast i ponos, pa i u Bruxellesu. Bez obzira na krizu i sve prepreke. HDZ to može. Izazovi koji nas čekaju su veliki.

 

Najveći od kraja rata. Ne tražimo novog Tuđmana jer je jedan i jedini. Tražimo onog tko će sačuvati ljude na radnim mjestima i otvarati nova.Neka pobijedi moderna i snažna Hrvatska demokratska zajednica - završio je Milošević. 

 

Mjesecima govorim o tri razloga kandidature. Želim vratiti svim HDZ-ovcima čast i ponos, našoj stranci vratiti vjerodostojnosti i pobjednički duh, našim ljudima vjeru i nadu da svi možemo živjeti bolje.Jučer su naši branitelji ginuli za samostalnost, jučer smo oplakivali naše najmilije, gradili domove i gledali kako se hrvatska zastava vijori na kninskoj tvrđavi.
Danas je naša stranka i država u dubokoj krizi identiteta i morala.

 

Vodstvo je prestalo slušati vas i naše birače i članove. To se mora promijeniti. Snaga HDZ-a nije u središnjici i zgradama, statutu i pravilnicima, već u našim članovima, ograncima i idejama. Danas su svi spomenuli ime dr. Tuđmana. Je li dovoljno samo spominjati ili treba i razmišljati kao on? Zajedništvo je još uvijek među nama, mi smo jedna i jedinstvena demokratska stranka.

 

Sad je na redu Darko Milinović.

 

- Nema mjesta pesimizmu. Ponovno će se u ponedjeljak tresti koljena u političkom smislu i SDP-u i Milanoviću od najjače političke stranke - završio je.

 

Mladež HDZ-a i svi demokršćani, vi gradite to novo domoljublje, morate imati bunt znanja. Zašto bi mi bili manje ponosni nego Nijemci u EU. Ako ostale zemlje čuvaju kao kap vode na dlanu svoju nacionalnu banku, to je domoljublje.

 

Croatia osiguranje, Hrvatske šume, to je nacionalno bogatstvo i ne smiju se prodavati. Novo domoljublje, a smatram da smo politički lideri u regiji, a moramo biti i gospodarski lideri. U postmodernom društvu najveći je izazov pred demokršćanstvom. Pozovimo se na tradiciju, to nikada ne škodi. Dapače, ono je snaga u teškim trenucima. Danas je vrijeme da se pozivamo na tradiciju. 

 

Da, pobjedi na parlamentarnim izborima. Tamo gdje se 87 posto ljudi izjašnjavaju kao katolici zaslužili smo da demokršćani stanu na čelo vlade, Sabora i države.Treba nam optimizam. Danas moramo reći ne raskolu i nerazjedinjenosti HDZ-a. Moramo imperativno reći da tome zajedništvu, pozvati sve koji su bili marginalizirani i izbačeni iz HDZ-a. To je poziv za obnovu zajedništva kako nas je učio dr. Franjo Tuđman.

 

Moramo priznati da smo podijeljeni zbog najlošijeg izbornog rezultata. Neki pokušavaju kriminalizirati HDZ. Neka odgovara onaj tko je doveo stranku u ovaj položaj i tko je ukrao. A ntiko ne može kriminalizirati ova tri sveta slova HDZ. Moramo imati odgovore na nove izazove, a ne moramo imati odgovor na Bleiburg. To je mjesto pijeteta onima koji su lišeni života. Ali domoljublje je ono o čemu moramo razgovarati danas i sutra. Mladi su temelj tog novog doba. Devedesetih smo bili spremni uzeti pušku i braniti Hrvatsku.

 

Ponosno je danas biti ovdje gdje je prije 22 godine napisana naša svijetla povijest. Želim se zahvaliti svim predsjednicima Sabora i premijerima iz redova HDZ-a. Želim se zahvaliti braniteljima i generalima, vi ste upisali najviše slova i rečenica u svijetlu povijest, a to je Domovinski rat. Svi smo ponosni, i ja sam, s puškom o ramenu branio Hrvatsku. Ja sam uvjeren da i danas u ovoj dvorani sjede istinski HDZ-ovci koji cijene tu prošlost.

 

Uvjeren sam da nema mjesta pesimizmu i da je pred nama jaka demokršćanska budućnost. Danas izabiremo europeizaciju, demokraciju i decentralizaciju naše stranke. To je ono što jamči povratak HDZ-a na pobjednički tron. Danas ovdje moramo reći DA! timu, a ne kultu ličnosti. Dragi prijatelji, moramo reći NE i gubitničkom mentalitetu kojeg imamo previše zadnjih godina.

 

Milan Kujundžić ima također 14 minuta.

 

- Dragi poduzetnici ovdje bez rizika izaberite nove ljude i osigurajte život novom radu i kapitalu. Birajte one s kojima ćete se ponositi, a ne sramiti. Birajte one koji će u stranku vratiti one izbrisane, i razočarane članove, one koji neće zaboraviti Hrvate u BiH. Onoga koji će s vama pobijediti na lokalnim i parlamentarnim izborima. NIkad više predsjednik bezbožnik u RH.

 

Onoga tko će vas poštovati i slušati, a ne one kojih ćete se bojati, dosta je lokalnih šerifa koji su vas ponižavati. Birajte one koji ništa ne skrivaju. Vi ćete danas u HDZ vratiti Franju Tuđmana i reći zbogom djelovima Udbe, Stjepana Mesića i Ivu Sanadera.

 

- Tuđman me nagovarao da uđem u politiku. Bog ne trpi one koji miruju, a neodređeni su za borbu. Sada osjećam potrebu ponuditi se našoj stranci. Poručujem mladima da sačuvaju povjerenje. Novi HDZ će napraviti nacionalni projekt stipendiranja učenika i zapošljavanje mladih. Birajte one koji će vas odvesti na posao, u Sabor, a kad pobijedimo na parlamentarnim izborima, izgradit ćemo Hrvatsku na koju ćete se ponositi.

 

Vama draga mladeži posebice sam spreman iskazati povjerenje, zasučimo rukave i izgradimo domovinu Hrvatsku. Vjerujem u mudrost vas starijih. Posebice se obraćam braniteljima i generalima. Pun sam divljenja vašoj hrabrosti. S osobitim poštovanjem se obraćam stupovima hrvatskog društva majkama, ženama i djevojkama. Osjećam i vas, dijasporo, koji ste radili na baušeli, vratit ćemo svima ponos i dobar život od rada.

 

Dragi poljoprivrednici, nećete više prolijevati mlijeko po ulicama, zasadit ćemo hrvatska polja i njive. Nećemo više uvoziti hranu, Dragi poduzetnici ovdje bez rizika izaberite nove ljude i osigurajte život novom radu i kapitalu. Birajte one s kojima ćete se ponositi, a ne sramiti. Birajte one koji će u stranku vratiti one izbrisane, i razočarane članove, one koji neće zaboraviti Hrvate u BiH.

 

Onoga koji će s vama pobijediti na lokalnim i parlamentarnim izborima. NIkad više predsjednik bezbožnik u RH. Onoga tko će vas poštovati i slušati, a ne one kojih ćete se bojati, dosta je lokalnih šerifa koji su vas ponižavati. Birajte one koji ništa ne skrivaju. Vi ćete danas u HDZ vratiti Franju Tuđmana i reći zbogom djelovima Udbe, Stjepana Mesića i Ivu Sanadera. Nemojte pljeskati, Ivan Šuker će me potjerati, imam još jednu minutu.

 

- Bez HDZ-a nema demokracije, a bez demokracije nema Hrvatske. Probleme ne mogu riješiti oni koji su ih napravili, trebaju novi ljudi koji nisu služili Stipu Mesića i Ivu Sanadera. Meni je 55 godina, sveučilišni sam profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Mostaru.

 

- A sadašnja vlast se sprema prodati brodogradilišta, Petrokemiju. Gdje su naša djeca, pitam se. Premijer se skriva od naroda kao neki od naših kandidata koje ćete danas gledati. Mi ne prihvaćamo ukidanje pokroviteljstva nad Bleiburgom. Nama treba HDZ kakav je bio. Na čelu HDZ-a ne mogu biti ljudi koji su odgovorni na takvo stanje i zato što smo tu gdje jesmo - slabašna oporbena stranka na stupu srama protiv koje se vode sudski procesi.

 

Ja nikada ne čitam, govorim iz glave i srca. Na sljedećem izbornom saboru duže će moći govoriti oni koji se kandidiraju (pljesak). Ovo je povijesni trenutak, sve maske su pale. Gledajmo se u oči i govorimo svojoj djeci sutra što smo danas napravili. Naša stranka je pretrpila poraz na izborima. HDZ je na optuženičkoj klupi zbog pojedinaca, cijela stranka je na stupu srama.

 

A gdje su lopovi iz HNS-a, IDS-a i SDP-a. U traljavim pokušajima procesuiranja oni su sveci. A mi lopovi. Stipe Mesić i Ivo Sanader sa sljedbenicima i slugama izdali su dr. Tuđmana. Krenuli s vicevima, izručivanja generala, krađa novca... Užas. Sve je to veleizdaja nacionalnih interesa.

 

Sljedeća je na redu Jadranka Kosor.

 

Ovaj sabor neka bude poruka javnosti naše dosljednosti, jedinstva, solidarnosti, neka bude zalog povjerenja. Pokažimo danas kako se daje sve za Hrvatsku i kako se Hrvatska ne daje ni za što. Onako kako nas je učio dr. Franjo Tuđman - završila je Kosor uz pljesak. 

 

67.000 članova naše mladeži mora dobiti zamah budućnosti. Budućnost HDZ-a je zastupljenost žena, i zato pred vama stoji jedna kandidatkinja i nadam se da ću dobiti vašu potporu. HDZ ne treba kroatizirati, jer je ovo HDZ koji je izborila hrvatsku državu, uvela višestranačje. HDZ nije bila avantura. Neka se ispričaju oni koji su krali i lagali.

 

Trebaju nam oni koji će bez ustručavanja u Saboru progovoriti o lošim stranima ove vlade, plinu, struji, BDP-u. Nećemo pogriješiti ako nećete glasati protiv vlastite savjesti. Jamčim vam hrabrost, poštenje, znanje i iskustvo. Treba neumornost i dosljednost. Mi nismo samo demokršćanska, već narodnjačka i pučka stranka.

 

Odmah ću predložiti da Zaklada nosi ime Franje Tuđmana, osnovat ću ekonomsko vijeće. Vrijednosti Domovinskog rata temelj su budućnosti i rada. Ono što smo stvorili moramo čuvati, a blagostanje moramo dovršiti. Hrvatska nije zapuštena, jer iduće godine postajemo članica EU.

 

Nama bi ugled trebao rasti, a ne padati. Za to sam se borila pošteno. Nisam se u politici obogatila, nisam stekla ni jednu kunu, već sam radila samo za plaću. Dame i gospodo, danas ne smijemo pogriješiti, jer određujemo put. Birajte one koji su vjerni našoj stranci i nisu išli putem Franje Tuđmana, one koji mogu jasno reći za hrvatske branitelje i generale i jesu li pomogli. Ja jesam. I posebno ih pozdravljam,. I na poseban način one koji nisu s nama, a vjerujem da će ubrzo biti, Gotovinu i Markača. Najvažnije, birajte one koji vas neće gurati desno. Svaki naš član ima pravo odlučivati kakvi ćemo biti u budućnosti.

 

Kosor: Dragi moji stranački prijatelji i prijateljice, članovi najveće Tuđmanove stranke. Stojim pred vama čistog obraza i čistih ruku, ponosna na ovaj skup, u ovoj dvorani za koju me vežu posebne uspomene. Franjo Tuđman ovdje me prvi puta predložio za potpredsjednicu HDZ-a . Ovdje sam prisegnula da ću časno i vjerno služiti HDZ-u.

 

Neću vas iznevjeriti. Ponosno i časno ću služiti svojoj Hrvatskoj. Tražim vas za prvi pravi mandat, kako mi nitko ne bi spočitavao da sam izabrana aklamacijom. Dajte mi povjerenje.Hrabro sam se borila za očuvanje stranke i kad se vratio i pokušao srušiti.Nisam pobjegla i nisam posustala i iznevjerila vas u najtežim situacijama.Vjerujem da je to sve iza nas, čvrščći i jači nego ikada biti velika jaka demokratska zajednica. Članice i članovi su naša snaga. Važno je da svaki naš član ima puno povjerenje i punu snagu i svatko od nas može dobiti mjesto koje mu pripada.

 

Tomislav Karamarko, popraćen gromkim pljeskom predstavlja se izaslanicima.

 

Govor Tomislava Karamarka nekoliko je puta prekidao Ivan Šuker upozorivši ga na prekoračenje vremena. Šukerove intervencije izazvale su zvižduke nekih delegata na što je Šuker više puta istaknuo da zvižduci nisu potrebni jer su svi prisutni HDZ i da će nakon ovog Sabora svi surađivati.

 

- Ako itko ima pravo HDZ kao stranku smatrati svojom, onda su to njezini utemeljitelji, koji imaju svijest i savjest. Naša snaga su svi naši članovi koji organizirano svakodnevno rade za stranku. A što su dobili zauzvrat? Ne mnogo. Novi HDZ će ispraviti tu nepravdu i bit će mjesta za svakoga tko je spreman raditi za svoj narod. Dragi prijatelji, nemojte se bojati ničega, pogledajte ovu snagu. Vjerujem u današnji dan i ovu snagu, Ovaj dan će označiti kraj zapuštenosti hrvatske povijesti. Dragi prijatelji, obećajem da ću biti pokretač rada i odgovoran za Hrvatsku. Slobodna, neovisna i sretna Hrvatska su smisao mog života

 

Govor Tomislava Karamarka prekida nekoliko burnih pljesaka okupljenih...

 

- Želim voditi snažan, ponosan i demokratski HDZ. Takav HDZ mora se vratiti svome narodu. HDZ opet mora biti jak i nezaobilazan. Napravimo to, dragi prijatelji zajedno. Pozivam vas da izaberete promjenu, bez toga nema pobjede. Mislim na pobjedu svih nas koju moramo donijeti našoj dragoj Hrvatskoj.

 

Podsjetimo se, prije 22 godine, odavde, iz Lisinskog, krenuli smo prema pobjedi s jasnom vizijom slobodne zemlje. Prozvani smo zbog toga strankom opasnih namjera. Mi znamo, osjećamo svoj narod. Nećemo prelaziti preko njegovih očekivanja, snova i svih vrijednosti. Današnja pobjeda neće biti pobjeda jednog čovjeka, već cijelog HDZ-a, svih vas koji živite HDZ.

 

Proteklih dana obišao sam cijelu Hrvatsku. To je uistinu jedna snaga, to je bezgranična ljubav naše mladeži. Pogledajte te mlade ljude pune snage i ideja i dopustimo im da postanu temelj naše stranke.

 

Kad govorim o novoj hrvatskoj neovisnosti i modernom domoljublju to je kompetencija rada za svoju zemlju i nespojivo s korupcijom. Dragi prijatelji, sve ovisi isključivo o nama i moramo pod svaku cijenu razvijati domaće znanje, vrijednosti i kulturu. Vratit ćemo Hrvatskoj samopoštovanje i jamčim da ćemo znati što su to svetinje i da ih nitko više neće moći dovoditi u pitanje. Naš program temelji se na gospodarstvu, da stvorimo državu blagostanja. Ne zaslužuje da trpi i da je vode oni koji je nikada nisu željeli.

 

- Što smo danas na sabor HDZ-a donijeli sa sobom? Kakav osjećaj, raspoloženje, očekivanje? Znam da smo svi od prvog do zadnjeg donijeli emociju za HDZ i domovinu. Donijeli smo snažnu razumsku želju i odlučnost za promjenu. Gdje smo danas? Izgubili smo izbore, povjerenje svojih naroda i pouzdanje članova. Prolazimo put od agonije do katarze.

 

Moramo se pogledati u ogledalo i pitati jesmo li mogli drugačije? Stranku treba decentralizirati i potpuno demokratizirati. Dosta je univerzalne pameti i autoriteta bez pokrića iz Zagreba i red je da svaki član iz bilo kojeg kraja Hrvatske bude jednako važan kao onaj koji sjedi na Trgu velikana. Vrijeme u kojem živimo jednako je onom kad smo stali na kraj uništavanju Hrvatske.

 

Tko Hrvatsku može pripremiti za nove okolnosti? SDP i lijeva ekonomija sigurno ne. Samo obnovljeni i osvježeni HDZ, onaj koji je sa hrvatskim narodom obranio državu i onaj koji je ispunio cilj Tuđmana za članstvo u EU.

 

Damir Sesvečan podnosi izviješće o nazočnim izaslanicima. Utvrdili su da je od ukupnih 2143 nazočno 2011 izaslanika. 

 

IZVJEŠĆE JADRANKE KOSOR: Izvješće bi moglo biti puno opsežnije, ali mislim da sam dotaknula najvažnije segmente, zaključila je aktualna predsjednica HDZ-a svoje izlaganje.

Facebook prosvjedi bili su najteže razdoblje prošle godine, jer su prosvjedi dolazili pred vrata HDZ-a trpili smo vrijeđanje, bacanje boje, razbijanje stakala. Sve smo to izdržali i završili pregovore. Nitko nije vjerovao da to možemo.

 

Iako se u travnju dogodila presuda generalima u Haagu kad je taj trenutak i kvalifikacija o zločinačkom pothvatu uznemirila sve branitelje i časne ljude. I tada sam rekla da je to neprihvatljivo. Ja i danas, potpisujući pristupni ugovor u Bruxellesu da je za završetak tog povijesnog cilja da smo mi kao stranka ostvarili ideju našeg utemeljitelja. Došli su izbori, sjetite se, imali smo i predsjedničke izbore, i parlamentarne gdje smo tražili novi mandat. Napokon, kad smo u izbore išli sa moralnim teretom korupcijskih afera.

 

Mi smo 2010. donijeli program gospodarskog oporavka, proveli velik dio mjera koji su nam cijelo vrijeme mediji osporavali. Osim izmjena Zakona o radu, sve smo napravili, uredili, a današnja vlada kaže da treba mijenjati Zakon o radu, da su i Milanović i Josipović tada stali u obranu toga, i rezultati bi bili bolji. Pokrenuli smo investicijski ciklus, a ovaj koji najavljuje ova vlada je za devet milijuna manji nego naš i još nije započeo.

 

Radeći na poglavlju 23 vezanim za pravosuđe ojačali smo neovisnu instituciju. Donijeli smo zakon o oduzimanju imovine koji su je stekli korupcijom i kriminalom, mi smo donijeli odluku o nezastarjevanju privrednog kriminala. Izmjene Ustava bile su nužne da bi se nastavili pregovori.

 

Nebrojeno puta sam zvala Milanovića da popijemo kavu i razgovaramo o izmjenama Ustava da bi taj posao završili. Želim pozdraviti Hrvate iz BiH, dogovoriti glasanje naših ljudi iz dijaspore, žestoko se SDP tome opirao. Uspjeli smo ipak doći do te brojke od tri i da ćemo i dalje donositi odluke u korist Hrvata koji žive izvan domovine.

 

Granični problem punih 18 godina nije nitko uspio riješiti. Bacili smo se na posao bez kompleksa, uz potporu vodstva stranke i koalicijskih partnera, jako sam ponosna što su dogovore između Slovenije i Hrvatske pozdravio Sveti otac i rekao da je to putokaz kako treba rješavati sporazume.

 

Hrvatska je imala najteže pregovore do sada. Imali smo 35 poglavlja. Da bismo ušli u svako poglavlje morali smo ostvariti mjerila za otvaranje i zatvaranje, a to je puno iznimno teškog posla i u tome smo bili uspješni. Donijeli više od 550 novih zakona i 1400 podzakonskih akata.

 

Mi smo tim kriznim porezom pokazali socijalnu osjetljivost. Morali smo rezati dalje i zato danas, bez ikakve namjere da HDZ svojata hrvatske branitelje, želim zahvaliti hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji su pristali na smanjivanje mirovina deset posto.

 

Situacija s javnim poduzećima 2009. bila je teška, HEP i Ina dugovali su gotovo četiri milijarde kuna. Uspjeli smo naplatiti dug Ine. Uveli smo strogu štednju, smanjili plaće, zabranili dodatno zapošljavanje u državnim poduzećima i javnoj upravi.

 

Teško je i osjetljivo bilo u tim vremenima čuvati tu koalicijsku vladu, bilo je puno pritisaka da se vlada koju je vodio HDZ sruši. Istodobno, 2009. počele su se valjati informacije o korupcijskim aferama, pokušavalo se uspostaviti paralelni sustav.

 

Bivši predsjednik Ivo Sanader koji nas je napustio i ostavio državu na koljenima 3. siječnja pokušao se vratiti. Optužio je mene za izdaju što smo deblokirali pregovore. Zahvaljujem svima vama koji ste podržali i mene i predsjedništvo, jer stranka koja doživi tako dva jaka udarca, rijetko bi koja stranka izdržala. To može samo Hrvatska demokratska zajednica.

 

Na Izbornom saboru 2009. izabrano je novo radno tijelo i budući da je otišao bivši predsjednik i premijer, kao stranka smo morali započeti i prikupljanje potpisa zastupnika i zastupnica u Saboru kako bi dobila mandat. Dobila sam ga za sastavljanje nove koalicijske vlade.

 

Ono što smo konstatirali u srpnju je iznimno teška situacija vezana za financije, gospodarstvo, projekcije su bile loše. U svibnju te godine na lokalnim smo izborima izgubili gradove, bilo je puno prostora da se za proračun 2009. bolje pripremimo.

 

Ministar financija Ivan Šuker pred kraj 2008. predlagao proračun koji bi išao u susret krizi. Taj prijedlog nije prihvaćen i često ga je spominjao. To govorim zbog toga što mi koji smo imali čast voditi stranku i vladu počeli smo se suočavati s krizom.

 

Pad BDP-a bio je šest posto, prijetilo je već u srpnju da u rujnu i listopadu možda ne isplatimo mirovine i plaće,. To se nije dogodilo. Uveli smo krizno upravljanje, donosili smo iznimno teške odluke, mi smo smanjili proračun za milijardu eura. Samo u srpnju morali smo pripremiti dva rebalansa proračuna kako bi država ostala na nogama. Ništa nije kasnilo.

 

Dapače, i tada i ostale godine pronašli smo snage i sredstava isplatiti dug umirovljenicima. To je bilo vrijeme kad smo morali obaviti niz maratonskih sastanaka sa sindikatima i ja im zahvaljujem. Mislim da smo pokazali što je socijalno partnerstvo, s njima u dogovoru uveli smo krizni porez.

 

Darko Milinović pozvao je izborna tijela da sve pripreme za glasovanje. Sada slijedi izvješće Jadranke Kosor, predsjednice HDZ-a

 

Ime Ive Sanadera se ne spominje, ali je zato predloženo da se izbriše odredba o počasnom predsjedniku HDZ-a, titulu koju je 'nosio' Sanader.

 

- To smo unijeli na Općem saboru 2009. i sada predlažemo da se izbriše - kaže Kosor.

 

- Izmjene i dopune statuta su usuglašene na Predsjedništvu stranke. Prihvatite prijedlog radnog predsjedništva sve pristigle dodatne amandmane uputimo radnoj skupini koja će pristupiti izradi novog pravilnika. Prije svega bih željela spomenuti ugradili da ubuduće čelnog čovjeka HDZ-a ima pravo birati svaki član HDZ-a po načelu jedan čovjek, jedan glas. Za one koji se ogriješe o statut HDZ-u postoje drugi instituti kojima prestaje njihovo članstvo, istaknula je Jadranka Kosor.

 

Okupljenim HDZ-ovcima obratio se predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg.

 

- Očito da će odavde izaći jedna dobra poruka. Ova vlada se hvali da što na teretu građanina puni državni proračun. Najavljuje da će pokrenuti investicije koje ne pokreće, a one pokrenute zaustavlja jer ih nije pokrenula. Želim da iz hrama glazbe izađe dobar politički orkestar HDZ-a. Od srca vam želim svako dobro i da vam ta složnost i zajedništvo bez obzira na različite stavove. Čestitke unaprijed izabranom vodstvu - poručio je Hrg

 

Prva rotacija radnog predsjedništva na čelu s Jadrankom Kosor najprije je na glasanje stavila dnevni red koji je prihvaćen samo s jednim glasom protiv. Nakon dnevnog reda, prihvaćen je i poslovnik.

 

Radna predsjedništva tijekom dana imat će devet rotacija kojima će, prema Bačićevom prijedlogu, predsjedavati Jadranka Kosor, Darko Milinović, Ivan Šuker, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Božidar Kalmeta, Đuro Perica. Ovaj prijedlog izglasan je jednoglasno.

 

U svom uvodnom govoru tajnik Branko Bačić izaslanicima je poželio dobar rad, ali im uputio i poruku. 'Nadam se da ćemo danas pokazati zajedništvo i toleranciju i da će sabor proći dostojanstveno kako priliči stožernoj stranci. Svatko od nas je vođen željom da nakon današnjeg dana osnaženi odlukama Sabora krenemo u nove izborne pobjede', kazao je Bačić.

 

Osim predstavnika diplomatskog zbora, sindikata i braniteljskih udruga, izbornom Saboru nazoči i HSS-ovo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom, izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., predsjednik HSP-a Daniel Srb, potpredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, bivši predsjednik Vlade Nikica Valentić te bivši predsjednici Sabora Žarko Domljan, Nedjeljko Mihanović i Luka Bebić.

 

Minutom šutnje odali su počast prvom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a, Franji Tuđmanu, te poginulim braniteljima. Sabor je počeo sa himnom Lijepa naša, koju je najavio glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

 

Ratko Maček je ispred dvorane Vatroslav Lisinki rekao da očekuje pobjedu Ivana Domagoja Miloševića, jer, kaže, samo on stranku može izvesti na pravi put.- Ima sposobnost i kompetencije - rekao je.

 

Na pitanje misli li da bi mu "mogao biti teret" obzirom na studske postupke pita: "Zašto? Ovo je prvi puta da ga javno podupirem'". Darko Milinović uvjeren je da ulazi u drugi krug. - Očekujem pravi tijek demokracije i pobjedu u drugom krugu. Sve je izglednije da će drugi krug biti - rekao je. Na pitanje koga još osim sebe vidi u drugom krugu: "Samo sebe".

 

Sva četiri kandidata za predsjednika stranke uvjerena su u pobjedu. Milan Kujundžić vjeruje da će se sve okončat u prvom krugu iz kojeg će on izaći kao pobjednik s 1300 glasova. Aktualna predsjednica Jadranka Kosor kaže da su "jednom pogriješili" te da drugu takvu pogrešku ne bi mogli prebroditi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, sabor, HDZ