A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/autocesta%20guzva.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Turistički sektor: Veće cestarine neće utjecati na turistički promet | Politika+
Turizam

REAKCIJA: Turistički sektor: Veće cestarine neće utjecati na turistički promet

Veljko Ostojić: S obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Turistički sektor na čelu s Ministarstvom turizma procjenjuje da porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, ali dodaju da se to može negativno odraziti na konkurentnost hrvatskog turizma te da bi konkurencija, koja se kao i Hrvatska bori za svakog gosta, to mogla iskoristiti u svojim kampanjama.

 

>> Siniša Hajdaš Dončić potvrdio: Od 1. lipnja cijene cestarina skuplje 15 posto!

 

Veljko Ostojić: S obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

Komentirajući poskupljenje cestarina za 15 posto od 1. lipnja ministar turizma Veljko Ostojić ističe kako je odluka o korekciji tih cijena donijeta nakon pomne analize poslovanja trgovačkih društava koji upravljaju autocestama, ali naglašava i da svako povećanje izdataka, u ovom slučaju auto gostiju, negativno utječe na konkurentnost hrvatskog turizma.

No, kako kaže, s obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

Slično misle i u Kamping udruženju Hrvatske (KUH), pri čemu direktor ureda tog udruženja Adriano Palman ističe da treba imati u vidu da kamping segment čini 25 posto hrvatskog turizma, a da kampisti većinom dolaze cestama i automobilima ili kamperima te će im navedeno povećanje poskupiti dolazak u neku od kamping destinacija.

To smatra otežavajućim faktorom u današnjoj, kako kaže, iznimno oštroj konkurenciji na turističkim tržištima, ali ipak vjeruje da će utjecaj tog povećanja biti tek minimalan i bez većih negativnih efekata, posebno sa stranih tržišta, ali 'boji' se da će to dodatno umanjiti broj domaćih gostiju u kampovima.

Navodi kako kontakti s gostima, kao i prijateljima iz stranih auto klubova i kamping vodiča, pokazuju da oni naglašavaju da u prosječnom trošku puta i boravka navedeno poskupljenje ne može previše utjecati.

Tako se nizozemskim turistima, izuzetno važnim za hrvatski kamping, a prema komentaru najvažnijeg nizozemskog kamping vodiča "Kosmos Campingwijzer", ukupan budžet za odmor s tim poskupljenjem povećava za 10 ili 15 eura, što je gotovo beznačajno.

KUH, naglašava Palman, pojačati komunikaciju s najvažnijim stranim kamping klubovima, web portalima i kamping revijama kako bi 'osigurali' dolazak stranih gostiju i još jednom istaknuli prednosti hrvatskih kampova.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i jednoj od njenih najjačih članica agenciji Uniline smatraju da se s tim povećanjem moglo pričekati do završetka ljeta, jer ocjenjuju da će to poskupljenje utjecati na porast cijena i unutar turističke branše.

Ipak, i oni iznose optimizam da to neće znatnije utjecati na broj turističkih dolazaka, pogotovo ako se usporede cijene cestarina u primjerice Sloveniji ili Mađarskoj, preko kojih u Hrvatsku dolazi najveći broj stranih turista. Kako su i nakon poskupljenja u Hrvatskoj u tim zemljama cestarine još skuplje, u UHPA-i i Unilineu očekuju da neće biti konkretnijeg pada dolazaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CESTARINE, MINISTARSTVO TURIZMA