A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nabucco-juzni-tok-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

BP odustao: Nabucco izgubio vodećeg dobavljača plina! Hrvatska potpuno izvan igre? | Politika+
Energetika

PROPAST PROJEKTA?: BP odustao: Nabucco izgubio vodećeg dobavljača plina! Hrvatska potpuno izvan igre?

British Petroleum objavio da odustaje zbog neisplativosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Britanski energetski div British Petroleum objavio je u petak da zbog ekonomske neisplativosti odustaje od plinovoda Nabucco, čime je projekt izgubio vodećeg dobavljača. Taj plinovod trebao bi smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu otvaranjem rute za opskrbu iz srednje Azije i Bliskog istoka.

Europska komisija odbila se pomiriti s porazom, rekavši da ne odustaje od plinovoda, unatoč BP-ovom odustajanju.

BP više ne smatra plinovod Nabucco opcijom za transport plina iz plinskog polja Shah Deniz Stage 2 u Azerbajdžanu, kazao je u petak Iain Conn, čelnik BP-a za preradu i prodaju.

Shah Deniz trebao je biti glavni dobavljač plina za Nabucco i dostavljati oko 16 milijardi prostornih metara plina godišnje plinovodom dugim oko 4.000 kilometara, odnosno nešto više od polovice planiranog ukupnog kapaciteta od 30 milijardi prostornih metara godišnje.

BP i azerbajdžanska državna naftna grupa Socar sada proučavaju skraćenu verziju projekta Nabucco, takozvani Nabucco West.

Austrijska naftna grupa OMV, voditelj projekta, nadala se da će u nadolazećim godinama naći druge dobavljače u Turkmenistanu, Iraku i možda čak Iranu. U BP su pak zaključili da bi plinovod bio napola prazan u neodređenom vremenskom razdoblju, što bi ga činilo ekonomski neisplativim.

Bruxelles je lobirao među zemljama Europske unije da podrže Nabucco, za koji se procjenjuje da će koštati više od 12 milijardi dolara, ali na kraju nitko nije bio spreman dovoljno izdvojiti za plaćenje rezervnih plinovodnih kapaciteta. Europska komisija odbila se pomiriti s porazom, rekavši da ne odustaje od plinovoda, unatoč BP-ovom odustajanju.

Nabucco i Južni tok
Čelnik britanskog poduzeća kazao je da BP i azerbajdžanska državna naftna grupa Socar sada proučavaju skraćenu verziju projekta Nabucco, takozvani "Nabucco West". Taj plinovod imao bi kapacitet od samo 16 milijardi prostornih metara plina godišnje i umjesto da se račva u dva ogranka, protezao bi se od tursko-bugarske granice do Austrije, u duljini od samo 1.600 kilometara.

Glasnogovornik Nabuccoa rekao je da je sada fokus na Nabucco Westu, ali i da će se konzorcij Nabucco vratiti izvornom planu ako BP i partneri promijene poziciju. Hrvatska se do sada nije uspjela čvrsto ucrtati na trasi projekta Nabucco, a eventualno preorijentiranje isključivo na Nabucco West, koji je zaobilazi kao i glavna trasa konkurentskog ruskog plinovoda Južni tok, značilo bi potpuno izbacivanje Hrvatske iz igre.

Čelnik BP-a rekao je kako očekuje da će partneri Shah Deniza odlučiti o opciji West Nabucco do kraja lipnja i donijeti konačnu odluku o trasi do lipnja 2013.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AZERBAJDŽAN, SOCAR, NABUCCO WEST, OMV, BRITISH PETROLEUM, BP, PRIRODNI PLIN, PLINOVOD, NABUCCO