Burze

CROBEX: Početak tjedna je na Zagrebačkoj burzi potpuno neizvjestan

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna svega 42 milijuna kuna, što je otprilike 32 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi očekuje se danas nesigurno trgovanje, kao što je i na svjetskim tržištima dok se čekaju daljnje vijesti o europskoj dužničkoj krizi, pa je pitanje može li se Crobex indeks vratiti iznad psihološki važne razine od 1.700 bodova.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 porast a 1 pad.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 2,11 posto, na 1.696 bodova, što je njegova najniža razina od 6. srpnja 2009. godine.

Crobex10 potonuo je, pak, 3,44 posto, na 927 bodova, najnižu razinu otkada je uveden.

Nakon oštrog pada tri tjedna zaredom, produbljeni su gubici u odnosu na početak godine. Crobex je sada u minusu 2,5, a Crobex10 5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna svega 42 milijuna kuna, što je otprilike 32 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

„Zbog negativnih vijesti iz eurozone, posebice strahova što bi se moglo dogoditi ako Grčka izađe iz eurozone, ulagači su negativno reagirali, što je uzrokovalo pad cijena većine dionica. Osim negativnih vijesti koje su pristizale izvana, na gubitak Crobexa utjecao je pad dionice Ericssona Nikola Tesle koja je znatnije pojeftinila zbog nastupa ex-dividend daya u petak“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle protekloga tjedna ostvareno je 7,1 milijun kuna a cijena joj je potonula 17,53 posto, na 1.010 kuna. Tom dionicom u petak se trgovalo bez prava sudjelovanja u isplati dividende, koja je predložena u iznosu od 170 kuna.

Veći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica IGH, poskupjevši 10,14 posto, dok je dionica Diokija bila najveća gubitnica, s padom cijene za 21,75 posto.

„Iako je Crobex pao zbog negativnih vijesti iz eurozone, svjetska tržišta protekloga tjedna nisu značajno reagirala na loše vijesti iz Grčke te su čak i porasla što se ponajviše zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon tri tjedna oštroga pada“, dodaje Perić.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, dok je S&P 500 porastao 1,7, a Nasdaq indeks 2,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1, a pariški CAC 1,3 posto.

Jutros su se i na azijskim tržištima smirile prodaje, jer najnovije ankete pokazuju da uoči novih parlamentarnih izbora u Grčkoj vode stranke koje podržavaju dogovor s Europskom unijom o mjerama za izlazak iz krize.

To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od izlaska Grčke iz eurozone, što bi uvelike naštetilo globalnim financijskim tržištima.

Porasle su jutros i cijene dionica na europskim burzama, treći dan zaredom.

Ipak, analitičari očekuju nesigurno trgovanje sve do izbora 17. lipnja, kada će biti jasnije mogu li stranke koje podržavaju dogovor s EU-om oformiti koalicijsku vladu, što im nakon nedavnih izbora nije uspjelo.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što im nedostaje usmjerenje s Wall Streeta jer se danas u SAD-u ne radi zbog obilježavanja Dana sjećanja.

„Domaće tržište očekuje ponovo neizvjestan tjedan. Zbog negativnog raspoloženja koje već tjednima vlada, na burzi se smanjila likvidnost, a zavladao je i strah među ulagačima. Teško je očekivati oporavak Crobexa u takvim uvjetima, stoga je izvjesno da će i danas Crobex zabilježiti pad“, zaključuje Perić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, burza, zagrebačka burza, ZSE, crobex