A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/HNS%20pozadina.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNS brani državnu maturu, ali ipak poziva na njenu provjeru | Politika+
Hrvatska

ZAKLJUČAK: HNS brani državnu maturu, ali ipak poziva na njenu provjeru

'Ona pravednije mjeri školska postignuća svakog pojedinog učenika i unaprjeđuje kvalitetu obrazovanja.'

FOTO: Sitana Omer
Piše: PolitikaPlus

Državna matura iznimno je važan projekt, koji se ne smije diskreditirati ni ukidati i ključan je za vrednovanje postignuća učenika i škola, ističe Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) priopćenju.

"Državna matura je iznimno važan projekt i ne smije se diskreditirati niti ukidati, a posebice se ne smije stvarati nepovjerenje prema njenim rezultatima jer pravednije mjeri školska postignuća svakog pojedinog učenika i unaprjeđuje kvalitetu obrazovanja", ističe HNS u današnjem priopćenju.

Rasprave koje se vode u javnosti ukazuju na ozbiljne probleme u cijelom konceptu obrazovnog sustava koji se nije mijenjao od devedesetih godina prošloga stoljeća. Stoga držimo da rasprave trebaju voditi stručnjaci i čim prije usuglasiti standarde, posebice u traženju razumne mjere između učenja činjenica, razumijevanja i osobnih vještina svakog učenika, navodi se u priopćenju HNS.

HNS smatra da je nužno evaluirati strukturu, organizaciju i način rada Centra i pristupiti jačanju Centra u organizaciju koja će moći osigurati sve elemente vanjskog vrednovanja

U testovima državne mature, kao i u ostalim instrumentima vanjskog vrednovanja, ne smije biti grešaka, niti strukturnih, niti sadržajnih niti gramatičkih. Jedino tako se može očuvati povjerenje u instrument kojim se vrednuje učenik, nastavnik, škola i cijela zajednica. Stoga je iznimno važno kvalitetno funkcioniranje Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje u kojem se trebaju nalaziti ljudi s najvišom razinom organizacijskih, stručnih i etičkih kompetencija.

HNS smatra da je nužno evaluirati strukturu, organizaciju i način rada Centra i pristupiti jačanju Centra u organizaciju koja će moći osigurati sve elemente vanjskog vrednovanja, posebice u stvaranju stručnog znanja i obrazovanju nezavisnih eksperata koji znaju razvijati alate i instrumente za vrednovanje učeničkih postignuća, navodi se među ostalim u priopćenju HNS-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

projekt, državna matura, HNS