Znanost

ŠTEDNJA: Koordinacija Zajednice urednika: Ukinute su potpore za znanstvene časopise

Znanstveni časopisi, od kojih se inače traži redovitost u izlaženju, ni nakon pola godine nisu dobili nikakvu potporu, a još uvijek nisu poznati ni kriteriji prema kojima bi se trebala raspodijeliti osigurana proračunska sredstva.

Piše: PolitikaPlus

Koordinacija Zajednice urednika znanstvenih časopisa upozorila je večeras na izostanak proračunske potpore znanstvenim časopisima i nejasnost kriterija u dodjeli tih sredstava, prozvavši za to Povjerenstvo Ministarstva znanosti, zaduženo za izdavačku djelatnost.

 

Znanstveni časopisi, od kojih se inače traži redovitost u izlaženju, ni nakon pola godine nisu dobili nikakvu potporu, a još uvijek nisu poznati ni kriteriji prema kojima bi se trebala raspodijeliti osigurana proračunska sredstva, navodi u priopćenju Koordinacija.

Za neočekivane probleme, nastale nakon odluke o znatnom povećanju sredstva za taj sektor, odgovornim smatraju Povjerenstvo Ministarstva znanosti, zaduženo za izdavačku djelatnost. Zbog toga su se, kažu, obratili i resornom ministru Željku Jovanoviću kod kojega su zatražili hitan prijem.

Urednici znanstvenih časopisa, okupljeni u Koordinaciji, traže hitnu isplatu avansa svim časopisima u visini 50 posto sredstava koja su pojedinom časopisu dodijeljena u protekloj godini te hitnu nadogradnju kriterija i odustajanje od svakog oblika eksperimentiranja nad, kako kažu, iscrpljenim sustavom časopisnog znanstvenog izdavaštva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štednja, kriza, vlada, znanost