A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-030.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipović poziva poslovne ljude iz EU na suradnju s Hrvatskom | Politika+
Mojbiz

ZAJEDNIŠTVO: Josipović poziva poslovne ljude iz EU na suradnju s Hrvatskom

'Pozivam vas da surađujete s našim tvrtkama i našim ljudima kako bi, što je prije moguće, pretvorili viziju sigurnije, bogatije, pravednije i slobodnije Europe u stvarnost.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je u četvrtak poslovne ljude iz Europske unije da surađuju s hrvatskim poduzećima i investiraju u novu članicu Unije.

"Pozivam vas da radite zajedno s nama. Pozivam vas da surađujete s našim tvrtkama i našim ljudima kako bi, što je prije moguće, pretvorili viziju sigurnije, bogatije, pravednije i slobodnije Europe u stvarnost", rekao je predsjednik Josipović u Bruxellesu u zapaženom govoru pred dvjestotinjak uglednika iz političkog i poslovnog života Europske unije.

Josipović je bio uvodni govornik na konferenciji pod nazivom "Stanje Europske unije 2012", u organizaciji ugledne francuske poslovne škole INSEAD.

Predsjednik Josipović je rekao da Hrvatska više nije u čekaonici, nego je za stolom za kojim se donose odluke. "Za nas je pristupanje Europskoj uniji neka vrsta potvrde, vanjsko priznanje da smo nakon svega uspjeli dosegnuti određenu razinu socijalnog razvoja i da to drugi prepoznaju", rekao je.

Josipović je istaknuo da je konferencija bila vrlo zanimljiva i korisna.

"Mislim da je bilo vrijedno naglasiti kako Hrvatska za Europu znači svojevrsni optimizam. U svom sam izlaganju rekao da je Hrvatska i u vrijeme krize odlučila ući u EU, da je to znak povjerenja u EU, ali i znak povjerenja Unije u Hrvatsku. Hrvatska sasvim sigurno nije velika zemlja koja će dramatično promijeniti odnose u Europi, ali donosi određenu svježinu, donosi prozor prema jugoistoku Europe i mislim da ćemo dati kvalitetan doprinos", rekao je Josipović.

Josipović je u svom govoru opisao hrvatski put prema euroatlantskim integracijama, koji je bio različit od onoga kojim su prošle ostale zemlje srednje i istočne Europe.

"Hrvatska je također zemlja koja je nažalost bila i žrtva rata i nasilja u nedavnoj prošlosti, na početku tranzicijskog procesa. Rat je našu tranziciju iz autoritarnog sustava prema demokraciju još više zakomplicirao. Morali smo transformirati naš politički sustav, učvrstiti demokraciju i promjeniti temelje našeg gospodarskog sustava. Istodobno, gradili smo novu državu u vrijeme dok smo se branili u ratu koji nam je nametnut", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik sudjelovao je i na radnom ručku s 40-tak poslovnih ljudi, a na marginama konferencije razgovaraoje s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom, dok je predviđeni susret s talijanskim premijerom Mario Montijem otpao, budući da je on zbog niza potresa u Italiji odlučio ostati u zemlji.

Glavni tajnik OECD-a Gurria izjavio je hrvatskim novinarima nakon susreta da je unatoč velikoj krizi kroz koju prolazi EU, ulazak u tu integraciju u najboljem hrvatskom interesu.

"Mislim da je to apsolutno prirodno, apsolutno logično i da je to u najboljem interesu Hrvatske i EU-a", rekao je Gurria dodajući da će Unija prevladati dužničku krizu i da će i u budućnosti biti jedan od ključnih čimbenika u svjetskom gospodarstvu.

"Stvari ne treba gledati samo kratkoročno, treba gledati na srednji i dugi rok", rekao je Gurria.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, bruxelles, hrvatska, ivo josipović