A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/liječnici.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Broj oboljelih od raka će se do 2030. povećati za 75 posto | Politika+
Zdravlje

ISTRAŽIVANE: Broj oboljelih od raka će se do 2030. povećati za 75 posto

Broj stanovnika u svijetu premašio je sedam milijardi, a do 2030. bi se mogao popeti na 8,3 milijarde.

Piše: PolitikaPlus

Broj oboljelih od raka u svijetu rast će puno brže od prirodnog prirasta stanovništva, pa se očekuje da će ih do 2030. biti 75 posto više, po istraživanju objavljenom u petak u medicinskom časopisu The Lancet Oncology.

Broj stanovnika u svijetu premašio je sedam milijardi, a do 2030. bi se mogao popeti na 8,3 milijarde.

No broj oboljelih od raka rast će brže i s 12,7 milijuna, koliko je iznosio u 2008., porast će na 20,3 milijuna u 2030., a u najsiromašnijim zemljama taj će skok biti čak 93 posto.

Usto, broj umrlih od raka porast će sa 7,6 milijuna u 2008. na 13,2 milijuna u 2030. godini.

"Na svjetskoj razini predviđamo godišnji porast stope oboljelih od raka debelog crijeva, dojke i prostate, a u najbogatijim zemljama porast stope raka pluća kod žena", po istraživanju koje je predvodio Freddie Bray iz Međunarodnog središta za istraživanje raka (IARC), ustanove koja je u nadležnosti Svjetske zdravtstvene organizacije, a sjedište joj je u Lyonu, u Francuskoj.

Ujedno, očekuje se općeniti pad broja obljelih od raka želudca i grlića maternice, a u bogatim zemljama past će broj oboljelih od raka pluća kod muškaraca.

U istraživanju u kojemu su se koristili podatci Globocana, baze podataka IARC-a o oboljelima od raka u 184 zemlje svijeta, ističe se kako se očekuje pad broja slučajeva raka uzrokovanih infekcijom, poput raka grlića maternice i jetara.

No taj će pad uvelike 'nadoknaditi' porast broja oboljelih od raka debelog crijeva, rektuma, dojke i prostate koji su, čini se, povezani s gospodarskim razvojem i načinom života u zapadnim zemljama.

"Neke vrste raka jasno su povezane sa stupnjem društvenog i gospodarskog razvoja", zaključuju stručnjaci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svijet, bolest, rak