Crna kronika

REAKCIJE: Valentin Inzko osudio Nikolićevo negiranje genocida u Srebrenici

'Nijekanje ili relativiziranje zločina genocida predstavlja uvredu obiteljima žrtava, kao i čovječanstvu u cjelini.'

FOTO: Tomislav Nikolić
Piše: p/h

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko osudio je u ponedjeljak tvrdnju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici 1995. godine nije počinjen genocid nad Bošnjacima.

"Negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo je i neoprostivo", izjavio je Inzko reagirajući na intervjuu koji je Nikolić prošlog tjedna dao Televiziji Crne Gore.

Kako stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), Inzkovo je stajalište da nema dvojbe u utvrđene činjenice u Srebrenici te podsjetio da su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) presudili da je u tom gradu počinjen genocid.

Sučeljavanje s ratnim zločinima prvi je korak u poboljšanju odnosa u regiji, a nijekanje ili relativiziranje zločina genocida predstavlja uvredu obiteljima žrtava, kao i čovječanstvu u cjelini i jedino služe nepotrebnom dizanju tenzija, izjavio je Inzko.

Austrijski je diplomat upozorio kako se se istina i pravda moraju poštovati jer su one temelj pomirenja unutar BiH, ali i njezinih odnosa sa susjedima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srebrenica, tomislav nikolić, valentin inzko, ratni zločini, genocid