Hrvatska

VATIKAN: Kardinal Bertone: Papu neće zastrašiti skandal s curenjem dokumenata

'Ono što je najtužnije je kršenje privatnosti Svetoga Oca i njegovih najbližih suradnika.'

FOTO: Tarcisio Bertone
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Papu Benedikta XVI. neće zastrašiti skandal koji je izbio zbog curenja dokumenata i uzdrmao Vatikan, rekao je u ponedjeljak vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone s svom prvom javnom komentaru, kako je rekao, o "divljih i ciljanih" napada na Papu i Crkvu.

"Ono što je najtužnije je kršenje privatnosti Svetoga Oca i njegovih najbližih suradnika. No želio bih reći da ovo nisu nisu bili, i niti jesu, dani podjele nego jedinstva".

Kardinal Tarcisio Bertone smatra se glavnom metom do sada neviđene kampanje curenja dokumenata koja je dovela do uhićenja Papinog sobara 23. svibnja. Mnogi upućeni u odnose u Vatikanu kažu da je sobar samo žrtveni jarac u mnogo široj borbi u Vatikanu između Bertoneovih saveznika i neprijatelja.

"Instrumentalizirani napadi su uvijek postojali (unutar crkve)... no ovoga puta ti napadi izgledaju izravniji, povremeno čak i divlji, ranjavajući i organizirani", rekao je Bertone u razgovoru za talijansku državnu televiziju RAI.

"Želim naglasiti da je Benedikt XVI, kao što svi znaju, blag čovjek velike vjere i molitve. Sigurno nije zastrašen bilo kakvim napadima... Ono što je najtužnije je kršenje privatnosti Svetoga Oca i njegovih najbližih suradnika. No želio bih reći da ovo nisu nisu bili, i niti jesu, dani podjele nego jedinstva".

Međutim, u znaku da bi skandal mogao produbiti list La Repubblica objavila je u nedjelju nove dokumente koji pokazuju da sobar Paolo Gabriele nije bila jedna osoba u posjedu povjerljive vatikanske korespodencije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

benedikt xvi, papa, vatikan