Svijet

SASTANAK: Putin doputovao u Kinu: Razgovarat će se o energiji i Siriji

Njihovi će razgovori potaknuti razvoj ionako obimne kinesko-ruske gospodarske suradnje, napose na polju energetike, poglavito izvoza ruskog plina u Kinu.

Piše: PolitikaPlus

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak ujutro u trodnevni posjet Pekingu koji bi trebao osnažiti rusko-kineske veze na gospodarskom i političkom planu, napose u vezi sa sirijskim pitanjem.

Putina će tijekom poslijepodneva primiti kineski kolega Hu Jintao. Dvojica predsjednika trebaju uskladiti svoja stajališta o nasilju u Siriji te o iranskom nuklearnom programu.

Njihovi će razgovori potaknuti razvoj ionako obimne kinesko-ruske gospodarske suradnje, napose na polju energetike, poglavito izvoza ruskog plina u Kinu.

Ruski predsjednik će u srijedu i u četvrtak sudjelovati na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koja bi trebala biti protuteža američkom utjecaju u srednjoj Aziji.

U toj će se prigodi sastati s iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom, dok se ne umanjuje napetost zbog iranskog nuklearnog programa.

SCO okuplja Rusiju, Kinu i četiri bivše sovjetske republike, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan. Iran, zajedno s još trima zemljama, ima status promatrača u toj organizaciji.

Na gospodarskom polju, rusko-kineska suradnja razvija se ponajprije zahvaljujući energentima: Rusija je najveći svjetski proizvođač nafte, a Kina najveći potrošač energije u svijetu.

Moskva i Peking već godinama pregovaraju o potpisivanju ugovora po kojemu bi Kina u idućih 30 godina uvozila iz Rusije oko 70 milijarda prostornih metara plina na godinu.

Od 2009. kada je potpisan načelni dogovor, nije ostvaren veći pomak, a pregovori dviju strana zapeli su oko cijene plina. Nedavno je zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič ocijenio kako je malo vjerojatno da će se ugovor potpisati tijekom posjeta.

Usto, po pisanju ruskih medija, dvije zemlje žele se udružiti radi proizvodnje prekomorskih zrakoplova koji bi konkurirali Airbusu i Boeingu, pa se informacija o tome očekuje u prigodi Putinova dolaska u Peking.

Moskva i Peking su u travnju najavili i da će do konca lipnja osnovati zajednički fond od 4 milijarde dolara namijenjen razvoju poljodjelstva i prometa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

peking, vladimir putin, kina