A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/egipat-kairo-tahrir-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Egipatski prodemokratski borci pozvali na prosvjede zbog Mubaraka | Politika+
Svijet

GNJEVNI: Egipatski prodemokratski borci pozvali na prosvjede zbog Mubaraka

Tužiteljstvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu izravno odgovornom za smrt stotina prosvjednika.

Piše: PolitikaPlus

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije podne nezadovoljni preblagom sudskom kaznom svrgnutome predsjedniku i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika.

Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 prosvjednika koji su početkom 2011. tražili Mubarakov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti.

Tužiteljstvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu izravno odgovornom za smrt stotina prosvjednika.

Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji.

Prodemokratske udruge pozvale su na prosvjede u 17 sati po srednjoeueropskom vremenu.

Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i dužnosnik iz bivše vlade Ahmed Šafik. Obojica su obećala nastavak "revolucije" u ponedjeljak navečer u Kairu obraćajući se tisućama prosvjednika u Kairu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

egipat, hosni mubarak, prosvjed